POTVRĐENO? LETELICA BILA ŠPIJUNSKA! Novi detalji o kineskim balonima iznad SAD - da li nas očekuje još veći sukob?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2023, 08:54

POTVRĐENO? LETELICA BILA ŠPIJUNSKA! Novi detalji o kineskim balonima iznad SAD - da li nas očekuje još veći sukob?

SAD je u februaru srušio balon, koji je leteo iznad osetljivih vojnih objekata, što je izazvalo diplomatsku krizu.

Kineski špijunski balon koji je početkom godine nadletao Sjedinjene Države koristio se američkom tehnologijom u prikupljanju audio-vizuelnih informacija, izvestio je Vol Strit Žurnal (WSJ), navodeći preliminarne rezultate istrage.

Analiza nekoliko američkih odbrambenih i obaveštajnih agencija pokazala je da je balon prenosio komercijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dostupnu američku opremu, uz specijalizovane kineske senzore i drugu opremu za prikupljanje fotografija, video snimaka i drugih informacija koje je prenosio u Kinu, piše WSJ pozivajući se na američke zvaničnike.

Otkriće potvrđuje zaključak da je letelica bila špijunska, a ne meteorološka kao što je tvrdila Kina, dodaje se.

Ali, čini se da balon u svom osmodnevnom nadletanju Aljaske, Kanade i još nekih država nije poslao podatke u Kinu, piše WSJ.

Bela kuća i FBI nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.