POTVRĐENO I ZVANIČNO! Pogođen američki brod! Huti najavljuju još SNAŽNIJE udare

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2024, 23:38

POTVRĐENO I ZVANIČNO! Pogođen američki brod! Huti najavljuju još SNAŽNIJE udare

Ansar Alah je postavio ultimatum

Američki zvaničnik rekao je za sajt Al Arabija da je brod u američkom vlasništvu pogođen u napadu koji je pokrenut iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu u sredu. Plovilo nije bilo pod američkom zastavom. Nakon što je pogođen, brod je nastavio put, navodi zvaničnik.

Grupa za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) izvestila je da je brod gađan i da se zapalio nakon što ga je pogodio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dron jugoistočno od jemenskog grada Aden. Američki zvaničnik je potvrdio da je brod u tom izveštaju bio u američkom vlasništvu.

Zvanično saopštenje očekuje se kasnije tokom dana. Napad u sredu je najnoviji u nizu operacija Huta usmerenih na američke i međunarodne komercijalne brodove, kao i na američke ratne brodove u regionu zbog onoga što kaže da je odgovor na rat u Gazi.

Vašington je u sredu odbacio prethodnu odluku o opozivu terorističke oznake Hutima, što je bio jedan od prvih spoljnopolitičkih poteza Bajdenove administracije nakon preuzimanja dužnosti.

Huti koje podržava Iran obećali su da će nastaviti sa svojim napadima i rekli da potez da se oni ponovo dodaju na listu specijalno određenih globalnih terorista (SDGT) neće uticati na njih.

Prošle nedelje, SAD su izvele prve vazdušne napade na Hute u Jemenu, nakon ponovljenih upozorenja grupi da prestane da napada brodove koji prolaze kroz Crveno more. Huti su tvrdili da su sve njihove mete bili brodovi namenjeni Izraelu.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

(Srbija Danas/Al-Arabiya)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.