POTVRĐENA PRAVOSNAŽNA PRESUDA TRBIĆU ZA GENOCID

Izvor: Kurir, 15.Jan.2011, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTVRĐENA PRAVOSNAŽNA PRESUDA TRBIĆU ZA GENOCID

BANJA LUKA - Apelaciono veće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Milorad Trbić, za genocid u Srebrenici, osuđen na 30 godina zatvora.

On je, kako je danas preneo BIRN, osuđen za lično učestvovanje i pomaganje u ubistvima muškaraca iz Srebrenice na različitim lokacijama na području opštine Zvornik.

To je prva pravnosnažna predsuda Suda BiH za genocid u Srebrenici.

Trbić je oktobra 2009. proglašen krivim što je, kao pomoćnik načelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za bezbednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od 10. jula do 30. novembra 1995. u okviru, kako je navedeno, udruženog zločinačkog poduhvata učestvovao u operacijama hvatanja, zatvaranja i pogubljavanja Bošnjaka iz Srebrenice, a potom u pokopavanju i prikrivanju tela ubijenih.

"Trbić je po prekom postupku pogubio desetine muškaraca, da bi zastrašio, obuzdao i kontrolisao ostale zarobljenike. On je svesno i hotimično omogućio koordinaciju organizovanih likvidacija, na taj način što je koordinirao dostavu logističke podrške – goriva i municije – jedinicama na terenu”, navedeno je u prvostepenoj presudi, koju je potvrdilo Apelaciono veće Suda BiH.

Trbić je poslednji od desetorice optuženih koje je prvobitno optužio Haški tribunal a prebačeni su Sudu BiH na dalje procesuiranje. Suđenje mu je počelo novembra 2007.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.