POTRAGA ZA GROBNICOM UBIJENIH SRBA STALA ZBOG MAŠINE

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTRAGA ZA GROBNICOM UBIJENIH SRBA STALA ZBOG MAŠINE

PRIŠTINA - Pretraga lokacije Žilivode kod Obilića, na kojoj se, kako se sumnja nalazi masovna grobnica kosovskih Srba, biće nastavljena sledeće nedelje, a ne sutra kako je ranije najavljeno iz Prištine, potvrdio je danas predsednik Vladine

PRIŠTINA - Pretraga lokacije Žilivode kod Obilića, na kojoj se, kako se sumnja nalazi masovna grobnica kosovskih Srba, biće nastavljena sledeće nedelje, a ne sutra kako je ranije najavljeno iz Prištine, potvrdio je danas predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vladine Komisije za nestale Veljko Odalović.

Odalović je za agenciju Beta rekao da je nastavak radova odložen iz tehničkih razloga - zbog kvara mašine koja je neophodna za iskopavanje terena na toj lokaciji u neposrednoj blizini rudokopa Belaćevac.

"Pre jednog sata javljeno nam je da mašina nije u redu i da će par dana biti potrebno za njenu popravku, tako da će radovi na lokaciji Žilivode biti nastavljeni sledeće nedelje", kazao je Odalović.

Sumnja se da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci 26-oro Srba, među kojima i tela devetorice rudara ugljenokopa Belaćevac, kidnapovanih 1998. godine. Odalović je prošle nedelje za agenciju Beta rekao da nastavak radova na lokaciji Žilivode ohrabruje.

"Važno je da ćemo zajedno sa Euleksom i radnom grupom iz Prištine uskoro biti na toj ogromnoj i teškoj lokaciji. Radovi će trajati najmanje dva meseca jer čitavo brdo treba skloniti da bi se došlo do 25-27 metara dubine gde se, pretpostavlja se, nalaze tela", kazao je Odalović.

On je podsetio da se na Kosovu i Metohiji 1.821 osoba vodi kao nestala i da se je od toga 526 Srba. Predsednik vladine komisije za nestale rekao je da će se u prvoj polovini maja raditi i pretraga Livočkog jezera kod Gnjilana gde se takođe pretpostavlja da se nalazi jedan broj ubijenih Srba, kao i da se očekuje nastavak deminiranja Košara.

"Paralelno sa tim dogovorićemo dinamiku i za njihove posebne zahteve kada je u pitanju lokacija Rudnica kod Raške ali sa Prištinom treba i da vidimo da li jednu lokaciju kod Medveđe treba ponovo proveriti", kazao je Odalović.

Krajem avgusta prošle godine počelo je ispitivanje zemljišta u blizini sela Žilivode koje je prekinuto zbog vremenskih uslova. Prva otkopavanja počela su 2008, ali pre nego što se stiglo do dubine na kojoj bi mogla biti tela žrtava, radovi su obustavljeni, jer su kiše izazvale veliki odron.

Od tada su iskopavanja na toj jami stalno odlagana, a u julu 2009. zvaničnici Euleksa su saopštili da se odlažu na godinu dana zbog nedostatka novca, posto vlade oko 30 zemalja kojima su se obratili, nisu bile spremne da finansiraju projekat bezbednog iskopavanja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.