Izvor: B92, 09.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTPISANI PRVI UGOVORI O KREDITIRANJU IZVOZNIH PROGRAMA

Predstavnici Fonda za razvoj Srbije i 11 poslovnih banaka potpisali su u sredu prve ugovore o kreditiranju izvoznih programa za 76 preduzeca, ukupne vrednosti od 62,3 miliona maraka. Kako prenosi Radio B92, predstavljajuci program kreditiranja, premijer Srbije Zoran Djindjic i ministar trgovine Slobodan Milosavljevic rekli su da je, za pocetak, predvidjena suma od 100 miliona maraka za podsticaj izvoza srpske privrede, te da taj novac ne potice iz budzeta, vec iz spoljnih izvora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Da bismo pomogli onima koji imaju proizvode i koji bi mogli da izvoze, morali smo da pronadjemo izvore kapitala koji imaju kamate po evropskim standardima. Mi smo, kao vlada, preko Fonda za razvoj, obezbedili za maj mesec, do sredine juna, zajedno sa bankama koje ucestvuju, ukupno oko 100 miliina DM za finansiranje izvoznih proigrama, i utoliko smatramo da bi naplativnost tih kredita trebalo da bude blizu 100 odsto. Ali, dobra je vest da od ovih sto miliona, ni jenda marka ne ide iz budzeta. Mi smo kao vlada obezbedili taj novac, mi smo se zaduzili kod odredjenih kreditora po povoljnim uslovima", rekao je Djindjic.

Ipak, ni Djindjic, ni Milosavljevic nisu zeleli da kazu ko je pomogao Vladi Srbije da obezbedi sredstva za kreditiranje. 'Neka to bude nasa mala tajna', rekao je republicki premijer na pitanje odakle novac za kredite. Neka od poznatijih domacih preduzeca koja su dobila kredite su 'Hemofarm', 'Fres kompani', 'IMT', 'Tigar', 'Prvi maj', 'Zorka farma', ali i 'Lutra', koju mnogi povezuju sa potpredsednikom Vlade i celnikom ND, Dusanom Mihajlovicem. Inace, banke koje su angazovane u ovom poslu su, izmedju ostalih, Komercijalna banka, Astra banka, Delta banka, Ju garant, Beogradska, AIK i Eksim banka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.