Izvor: B92, 09.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTPISAN SPORAZUM EU - MAKEDONIJA

Makedonija je u ponedeljak, kao prva zemlja sa Balkana, potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju Evropskoj uniji, javlja Makfaks, prenosi Fonet. Sporazum je, na ministarskom sastanku EU u Luksemburgu, s makedonske strane potpisao premijer LJupco Georgijevski sa evropske strane su bili sef svedske diplomatije Ana Lind, kao predsedavajuci EU, i komesar EU za spoljnu politiku Kristofer Paten. Prema potpisanom sporazumu se otvara mogucnost da Makedonija postane clan Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u roku od deset godina.

Kako javlja Sense, ocekuje se da ce ministri spoljnih poslova EU razmotriti i najnoviju situaciju u SR Jugoslaviji nakon hapsenja Slobodana Milosevica. Uprkos ranijim sluzbenim najavama da nastavak finansijske podrske iz Brisela nece biti uslovljavan brzim izrucenjem bivseg predsednika Medjunarodnom sudu u Hagu, iz izvora Evropske komisije uoci vikenda je saopsteno da bi se uslovljavanje evropske pomoci ovoga puta ipak moglo naci na dnevnom redu ministarskog zasijedanja. Tako navodno zahteva veci broj clanica EU, smatrajuci da je saradnja vlasti u Beogradu s Haskim tribunalom temeljni uslov za svaki novi korak u produbljivanju odnosa sa vladama Srbije i SR Jugoslavije. Samo za hitne potrebe obnove zemlje i normalizaciju zivota u Srbiji, ne racunajuci humanitarnu podrsku, iz Brisela je za ovu godinu planirana pomoc od 240 miliona eura.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.