POTOP I NEMILE SCENE! Snažno nevreme napravilo HAOS u Zapadnoj Srbiji: Pričinjena ogromna materijalna ŠTETA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 20:23

POTOP I NEMILE SCENE! Snažno nevreme napravilo HAOS u Zapadnoj Srbiji: Pričinjena ogromna materijalna ŠTETA (VIDEO)

Vremenske nepogode paralisale su zapadnu Srbiju.

Prema prvim podacima, nevreme koje je u utorak pogodilo Užice, napravilo je štetu na oko 20 stambenih i 15 privrednih objekata, a voda je ušla i u stambene zgrade, rekao je danas Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju.

Za vrlo kratko vreme palo je od 38 do 40 litara kiše po kvadratnom metru što je, rema rečima Militarova, količina koja značajno prevazilazi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kapacitete vodotokova.

- Nismo imali klasična zapušenja, nego jednostavno je nastala situacija u kojoj nije moglo da dođe do prihvata vode u vodotokove. Ako vam kažem da je Koštički potok za samo desetak minuta porastao za metar, jasno je da je reč o ogromnoj količini padavina, čak većoj od one iz 2014. godine - rekao je Militarov novinarima.

Najviše problema registrovano je na području Mesne zajednice Volujac i u centru grada na potezu ulice Kneza Lazara zbog zapušenja, do koga je došlo zbog pucanja zaštitne rešetke u gornjem delu vodotoka, što je opet dovelo do toga da se u zacevljenom delu nasje velika količina mulja, nanosa i drveća koje je izazvalo začepljenje.

- Problem je i dalje visok nivo vode koji onemogućava da se izvrši čisćenje, ali ćemo pokušati da to uradimo što pre. Kada je reč o ostalim delovima grada došlo je do prodora vode u pojedine objekte, a imamo i oštećenja obala u delu Gluvaćkog potoka. Nevreme je zahvatilo deo Sevojna i Potpeća, tamo je došlo do nestanka struje, a trentno imamo i problem sa snabdevanjem vodom dela Potočanja i Zlakuse - pojasnio je Militarov.

- Pored otklanjanja začepljenja naš prioritetni zadatak je čišćenje velikih količina mulja koje se nalaze na javnim površinama i u samim zgradama, da bi moglo da se završi crpljenje vode i da bi se izvršila dezinfekcija objekata. Nadamo se da ćemo danas i eventualno u toku sutrašnjeg dana to završiti - dodaje Militarov.

On je pozvao građane da i sami preduzmu preventivne mere. Angažovana je mehanizacija užičkih javnih preduzeća koja radi na čišćenju mulja i nanosa, i na ispumpavanju vode iz stambenih i privrednih objekata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.