POTEZ KOJI ĆE PREOBRAZITI BLISKI ISTOK: Načinjen novi korak napred u odnosima Saudijske Arabije i Irana

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2023, 19:38

POTEZ KOJI ĆE PREOBRAZITI BLISKI ISTOK: Načinjen novi korak napred u odnosima Saudijske Arabije i Irana

Važan događaj za nekad dva velika rivala

Ambasada Irana danas je ponovo otvorena u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, nekoliko meseci nakon što su te dve zemlje okončale diplomatski razdor u okviru sporazuma kojim je posredovala Kina.

Iran i Saudijska Arabija su se u martu složili da ponovo uspostave diplomatske odnose nakon godina neprijateljstva koje je ugrozilo stabilnost na Bliskom istoku i podstaklo regionalne sukobe, uključujući one >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Jemenu, Siriji i Libanu, prenosi Rojters.

Sporazum je sklopljen sedam godina nakon što je Saudijska Arabija sa većinskim sunitskim stanovništvom prekinula odnose sa Iranom sa većinskim šiitskim stanovništvom, tokom spora oko pogubljenja šiitskog muslimanskog sveštenika.

Arabija je takođe okrivila Iran za napade raketama i dronovima na njena naftna postrojenja 2019. godine, kao i napade na tankere u vodama Zaliva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.