POTERA ZA ŽUPLJANINOM

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTERA ZA ŽUPLJANINOM

Klinika „Sveti Jovan“ bila na meti bezbednjaka jer je neko dojavio da se u njoj leči odbegli haški optuženik

KRAGUJEVAC - Pripadnici službi bezbednosti, pristigli najverovatnije iz Beograda, pretresli su uoči Nikoljdana privatnu kliniku „Sveti Jovan“ u Kragujevcu. Tražili su odbeglog haškog optuženika Stojana Župljanina, a umesto njega su našli pacijenta D. R. iz Republike Srpske, teškog zdravstvenog stanja, sa promrzlinama na nogama, čoveka više puta ranjavanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u toku rata u Bosni i Hercegovini, sa prostrelnom ranom u bubregu, i priključenog na aparate.

- Dva civilna vozila marki „punto“ i „škoda fabija“ blokirala su ulicu oko 13 sati. Iz njih su izašla četiri čoveka u civilu, najverovatnije inspektori. Rukovali su se s nama i vrlo ljubazno saopštila da ih interesuje pacijent iz Srpske - kaže Rade Janićijević, vlasnik i glavni menadžer klinike „Sveti Jovan“.

U klinici se zaista nalazio pacijent iz Republike Srpske u teškom zdravstvenom stanju i primao je infuziju.

- Mi od 1992. godine, od kada i postoji klinika, lečimo besplatno sve pacijente iz Republike Srpske, bivše Srpske Krajine i raseljene s Kosova i Metohije. Pacijenta D. R. smo besplatno pregledali i u okviru naših mogućnosti pružili mu lekarsku pomoć. Ne znam ko je dojavio da je možda reč o Župljaninu, ne znam - kaže Janićijević.

Nenadani „gosti“ strpljivo su sačekali da D. R. primi infuziju, „siđe sa aparata“ i u gostinskoj sobi razgovarali sa njim. „Pokazali su mu sliku čoveka na koga je D. R. zaista podsećao, ali nije bio on taj koga su tražili, kaže Janićijević. Bezbednjaci u civilu nisu bili naoružani. Neprestano su bili na vezi s nekim, najverovatnije iz Beograda. Bez prisustva pacijenta D. R. pretresli su temeljito sobu u kojoj je ležao, kao i njegovu putnu torbu i lične stvari. „Sve je trajalo nekoliko sati“ kaže Janićijević ne želeći da iznosi druge detalje ove neočekivane „posete“. Nakon što je prva ekipa završila posao, i napustila kliniku, u „Sveti Jovan“ pristigla su druga dvojica za koje Janićijević, takođe, pretpostavlja da su bezbednjaci.

- Proveravali su šta su uradili njihovi prethodnici. I oni su bili jako korektni, nisu napravili nikakvu štetu i oko pola sedam uveče napustili su kliniku - kaže Janićijević.[ antrfile ]

PROŠAO PAKAO U LORI

Ni pacijent s kojim su inspektori razgovarali nije želeo da otkrije detalje razgovora koji je vodio s iznenadnim posetiocima.

- Iz Sarajeva sam. U vreme rata u Bosni i Hercegovini, zarobili su me pripadnici HVO na hercegovačkom ratišu. Najpre su me odveli u Dretelj kod Čapljine, a zatim u zloglasnu Loru kod Splita - kaže D. R, za koga saznajemo da je bio oficir Republike Srpske. U Lori je D. R. prošao pakao. Bejzbol palicom razbili su mu lobanju, mučili ga na najokrutniji način, lomili kosti. Zašto je njegov dolazak bio interesantan bezbednjacima, ni on ne razume.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.