POTENCIJAL ZA PRENOS VIRUSA SADA JE TRI PUTA VEĆI! Dr Kon otkrio koji grad je NAJUGROŽENIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2020, 22:51

POTENCIJAL ZA PRENOS VIRUSA SADA JE TRI PUTA VEĆI! Dr Kon otkrio koji grad je NAJUGROŽENIJI

U Beogradu je više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika

- Naglo pogoršanje situacije sa koronom nije moguće, potencijal za prenošenje je trostruko veći nego što je bio i to ne možemo da ignorišemo. Imamo bolju situaciju nego ostali u Regionu, a sa druge strane pogoršava se stanje i to najviše u Beogradu - izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kako je dalje Kon objasnio pooštravanje mera nije nemoguće, ali se svakako neće da do toga neće doći. Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prema njegovim rečima, u Beogradu je više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Sada je nepovoljna situacija. Iz nesigurne je prešla u nepovoljnu. Nije tako u celoj Srbiji ali Beograd povlači sve ostale. Preporuke su da se nose maske i na otvorenom, postoji obaveza i negde gde ne može da se distancira. Samo kretanje povećava ekspiraciju i izlučivanje virusa u tom slučaju, na raznim šetalištima, kao na primer u Knez Mihajlovoj, dakle važi preporuka da se nose maska - objasnio je dr Kon.

Dodao je da je frustrirajuće što ovakva mera ne može da se kontroliše.

- Koliko je meni poznato zahtevi su i prema lokalnim štabovima da pojačaju kontrolu. To podrazumeva nekada i kažnjavanje. Meni je neshvatljivo da smo se prebacili na kažnjavanje kao na najvažnije umesto na sprovađenje mera - istakao je dr Kon.

Epidemiolog se još jednom osvrnuo na temu novog zatvaranja i pogoršavanja situacije.

- Rekao sam i ponoviću, ako ne može da se sprovede ono što je zahtev da bismo usporili virus i izbegli scenario iz Evrope, onda dolazimo do ubrzanja prenošenja i tada ne može niko da očekuje da ćemo sedeti skrštenih ruku. Ako govorimo o merama zatvaranja koje trenutno nisu opcija, ne bi trebalo da dođemo u bezizlaznu situaciju da to postane opcija - naglasio je Kon.

Kada je nošenje maski u pitanju, to je u zatvorenom prostoru obavezno, saglasili su se stručnjaci. Na otvorenom su mišljenja podeljena, te nije neophodno nositi osim ako nije moguće držati distancu. Nedavno je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović objasnio da nošenje maski na otvorenom nije neophodno osim ako neko to želi, ali i ako neko ne drži distancu.

- Ukoliko šetate ili sednete na otvorenom, a držite distancu od jednog ipo metra onda vam maska ne treba. Ako ste ipak u nekoj bliskoj komunikaciji, onda je dobro da stavite masku i kad ste na otvorenom - objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog dr Sonja Novak objasnila je da moramo da prilagodimo ponašanje koroni. Postoji četiri parametra procene rizika, tako da rizik raste u odnosu na gde se nalazimo. Prema njenim rečima najveće šanse da se zarazimo su u zatvorenom prostoru.

- U kakvom smo riziku, zavisi od toga gde se nalazimo, to je taj prostor koji nam definiše rizik. Drugi parametar je dužina interakcije sa nekom osobom, znači ako je neko u potencijalonom riziku, ako je kontakt duži od 10 minuta ta osoba mora da nosi masku. Treći parametar je gužva bilo da smo u zatvorenom ili otvorenom - objašnjava dr Novak.

- Nije svejedno da li je neko ko je inficiran smo prošao pored vas ili ste sedeli sa njim na manje od jednog metra i razgovarali, jer je četvrti parametar govor. Rizične su te forsirane akcije, vikanje, pevanje, kijanje i kašljanje koje se mogu dogodite tokom razgovora na bilo kom mestu - objasnila je dr Novak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.