POSTOJI VELIKI RIZIK: Francuska pozvala svoje državljane da što pre napuste Iran!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2022, 00:22

POSTOJI VELIKI RIZIK: Francuska pozvala svoje državljane da što pre napuste Iran!

Francuzi Sesil Koler i Žak Paris uhapšeni su u maju

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas svoje državljane i one koji imaju dvojna državljanstva da što pre napuste Iran, navodeći da su izloženi riziku od nasumičnih hapšenja.

- Svaki francuski građanin, uključujući i one sa dvojnim državljanstvom, izložen je visokom riziku od hapšenja, nasumičnog pritvaranja i nepravednog suđenja - navodi se u saopštenju, preneo je Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Francuska je juče optužila Iran za delovanje u stilu "najgorih diktatorskih režima", nakon što su se dva Francuza pojavila na video-snimku u kojem priznaju da su pripadnici francuskih obaveštajnih službi.

Ministarstvo ističe da su "njihova navodna priznanja inscenirana na nečuven, užasavajući i neprihvatljiv načina, u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Rojters podseća da su Francuzi, Sesil Koler i Žak Paris, uhapšeni u maju i da je do navodnih priznanja došlo usred aktuelnih nemira u Iranu, koje Teheran povezuje sa stranim neprijateljima.

Ističe se da se "priznanje" poklapa s višenedeljnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrti Mahse Amini (22) Iranke kurdskog porekla u policijskom pritvoru prošlog meseca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.