Izvor: B92, 14.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSTIGNUT DOGOVOR O PREVREMENIM IZBORIMA U SRBIJI

Predstavnici Demokratske opozicije Srbije, Socijalisticke partije Srbije i Srpskog pokreta obnove u noci izmedju petka i subote postigli su dogovor da prevremeni republicki izbori budu raspisani za 24. decembar, rekao je jedan od celnika DOS-a Vladan Batic reporteru Radija B92, i dodao da se "raspusta postojeca Vlada, Skupstina bira novu Vladu, onda se raspusta Parlament". Batic je istakao da SPS u subotu do 13 casova treba da napravi predlog dogovora, a da zatim, u 19 casova sledi novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanak predstavnika DOS, SPS i SPO, kada bi trebalo da se iznesu primedbe i korekcije predloga. Predlog potom ide na ustavno-pravnu tehniku radi usvajanja u Parlamentu, verovatno vec u ponedeljak. Batic je naglasio da garanti politickog dogovora treba da budu predsednik Srbije Milan Milutinovic i predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica. O prevremenim izborima za predsednika Republike nije bilo reci, rekao je Batic.

Beta prenosi da je Zoran Djindjic, jedan od lidera DOS-a, izjavio da su se predstavnici stranaka dogovorili da pripreme uslove za fer i demokratske izbore. Govoreci o sastavu prelazne vlade, Djindjic je najavio da ce DOS preuzeti odgovornost za resore energije, zdravstva i skolstva. Ministarstvima unutrasnjih poslova, finansija, informisanja i pravde rukovodice zajednicki DOS, SPS, SPO i SRS, kako nijedna od strana u periodu do izbora ne bi mogla da donosi odluke koje ne bi bile u interesu drzave. "Mi ne zelimo nas uticaj u tim oblastima, pre svega u medijima i policiji, da iskoristimo u nasem interesu, ali ne zelimo ni da neko drugi to iskoristi protiv nas", rekao je Djindjic. DOS, prema Djindjicevim recima, pristaje na to da SPS kao najveca parlamentarna stranka dobije mesto premijera u prelaznoj vladi, ali je protiv toga da to bude Mirko Marjanovic, niti bilo koja druga licnost koja se kompromitovala u proteklih mesec dana. Dragoljub Micunovic je precizirao da ce republicki parlament verovatno biti raspusten za dva-tri dana, nakon sto bude formirana prelazna vlada. Uslovi za raspisivanje prevremenih izbora steci ce se odmah po potpisivanju sporazuma stranaka, rekao je Micunovic.

Generalni sekretar SPS Zoran Andjelkovic rekao je da razgovori teku konstruktivno i da je svima u interesu mir u Srbiji uz postovanje volje gradjana. Milan Milutinovic, predsednik Republike Srbije i visoki funkcioner SPS-a, posle sastanka je na pitanje novinara kada ce biti raspisani izbori rekao: "Kada se dogovorimo."

U razgovorima u Predsednistvu Srbije nisu ucestvovali predstavnici Srpske radikalne stranke, ciji je predsednik Vojislav Seselj, gostujuci na Radio televiziji Srbije, naveo da ministri iz redova njegove stranke nece ucestvovati u prelaznoj vladi Srbije, ali da do njenog eventualnog formiranja nece podnositi ostavke, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.