POSTAJE JOŠ OZBILJNIJE: Evo koliko ZAISTA smete da pijete alkohol kad vozite

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jun.2016, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSTAJE JOŠ OZBILJNIJE: Evo koliko ZAISTA smete da pijete alkohol kad vozite

Kombinacija alkohola i vožnje se i do sada kažnjavala u saobraćaju, ali situacija je nedavno postala još ozbiljnija.

Do sada je bila praksa da, ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dobijete kaznu i nastavite svojim putem. Međutim, od sada vam više neće biti dozvoljeno ni da nastavite vožnju.

Za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač. U suprotnom moraćete da ostavite auto na licu mesta i nastavite put taksijem, ili autobusom ili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.

Zakon nije menjan, već je, navodno, nezvanično stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola.

Foto: Profimedia

Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:

a) prazan ili pun stomak - ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa

b) naviknutost na alkohol - što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje

c) brzina konzumiranja - što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu

d) vrsta pića - čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola. Na primer, Zaječarsko ima 4,5%, Apatinsko 4,7%, Lav 5,0%, Nikšićko tamno 6,2%...

e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja

f) pol - muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)

g) težina - osobe sitnije konstitucije teže podnose alkohol

Postoje neka uopštena pravila koja govore koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon nekoliko čašica žestine, piva ili vina, ali se pokazalo da su u praksi rezultati često neočekivani.

(Telegraf.rs/polovniautomobili.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Sa 0.3 promila alkohola u krvi nastavljate put peške

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2016, 21:31

Do sada je praksa bila da, ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dobijete kaznu i produžite svojim putem. Međutim, od sada vam više neće biti dozvoljeno da nastavite vožnju u alkoholisanom stanju...Kombinacija alkohola i vožnje i do sada je mogla da vas dovede u veliku...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.