ANA, SOFIJA I MARA ŽIVEĆE VEČNO: Žrtve iz Ribnikara tik uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2023, 12:25

ANA, SOFIJA I MARA ŽIVEĆE VEČNO: Žrtve iz Ribnikara tik uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina

Poštanske marke u čast Tesle, Pupina i Kopernika sadrže još niz zanimljivih detalja koje ih čine malim umetničkim delima

"Pošta Srbije" pripremila je dve nove poštanske marke: Jednu u čast dvojice najvećih srpskin naučika, Nikole Tesle i Mihajla Pupina, i marku sa likom Nikole Kopernika.

- Pak, pažljivije oči će na njima primetiti detalje koji otkrivaju mnogo dublje značenje. Naime, na markama su uočljive svojevrsne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posvete, iako veoma suptilne. Kada se malo bolje pogleda u knjigu ispred Kopernika, vidi se inicijal M, ispod kojeg iz pera slavnog naučnika teče ćirilični ispis "Za Maru", pored kojeg je nacrtan par anđeoskih krila - rekla je Aleksandra Kresović.

Ako uzmemo marku sa Teslom i Pupinom i bolje se zagledamo u filigranske ukrase, u uglovima se vide ćirilični ispisi "Za Anu" I "Za Sofiju", iznad kojih su nacrtana dva anđela.

Otkud ova imena na markama uz čuvene naučnike?

Reč je, najverovatnije, o posveti trima od desetoro žrtava masovnog ubistva 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koje je do srži potreslo Srbiju.

Mara, Ana i Sofija su upravo imena tri devojčice koje su tog dana brutalno i zauvek oduzete od svojih roditelja, rođaka, drugara...Od Srbije i celog sveta.

.

Prva marka slavi živote i dela Tesle i Pupina, na njoj je osvetljeni Njujork, a veza naših slavnih naučnika i svetla je jasna.

U rukama drže svitak na kojem stoje pečati sa nacionalnim grbom Srbije, ali i SAD, sa ispisom "naši geniji".

Druga marka je u čast 550 godina od rođenja Nikole Koperika, poljskog astronoma, matematičara, pravnika, lekara i ekonomiste.

On je prvi naučnik koj je formulisao heliocentrični sistem svemirskih tela, prema kome je Sunce u centru Solarnog sistema, a ne Zemlja, kako se do tada verovalo.

Na marki je, uz lik čuvenog naučnika, i heliocentrični model po kom je poljski učenjak i poznat.

Izvor je potvrdu tražio od nadležnih u "Pošti Srbije", koji su i objavili ove zanimljive marke.

Od Zorana Đorđevića, v.d. direktora tog preduzeća, dobili su zagonetni odgovor

- Dobro se može videti samo srcem. Najbitnije je uvek sakriveno oku! - rekao je on

Pretragom interneta utvrdili smo da se radi o citatu iz romana "Mali princ", pisca Antoana de Sent Egriperija.

Ipak, i pored zagonetnog odgovora, jasno je da se radi o pomenu žrtvama masakra u "Ribnikaru".

A post shared by ЈП Пошта Србије (@posta.rs)

A post shared by ЈП Пошта Србије (@posta.rs)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.