POSLUŠAJTE ŠTA SE ČUJE NA MARSU: NASA objavila prve zvukove s CRVENE PLANETE! NA ZEMLJI TO NE POSTOJI! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2018, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLUŠAJTE ŠTA SE ČUJE NA MARSU: NASA objavila prve zvukove s CRVENE PLANETE! NA ZEMLJI TO NE POSTOJI! (VIDEO)

Sonda InSajt je na Mars sletela 26. novembra

Sonda InSajt koja se od prošle nedelje nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vetra, tutnjavu niske frekvencije.

Snimak je juče objavio NASA centar za razvoj.

Procenjuje se da je vetar bio brzine od 16 do 24 kilometara na sat, a naučnici navode da je reč o prvim zvucima s Marsa koje ljudsko uvo može da čuje.

What does wind sound like on Mars? Now we know, courtesy of @NASAInSight. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << A haunting low rumble was captured on the Red Planet last week, caused by vibrations from the wind. Put on your headphones & listen to the #SoundsOfMars: https://t.co/rGItMwWQczhttps://t.co/Cfj3THf273

— NASA (@NASA) December 7, 2018

- Podseća me na sedenje napolju u vetrovito letnje popodne. U neku ruku, ovako bi zvučalo da sedite u sondi InSajt na Marsu - rekao je Don Benfild, naučnik s univerziteta Kornel.

Naučnici uključeni u projekat slažu se da zvuk ima vanzemaljski kvalitet.

Tomas Pajk sa Imperijalnog koledža u Londonu kaže da su zvuci "prilično drugačiji od svega što smo iskusili na Zemlji".

BREAKING: Humans have never before heard the sound of wind on Mars until now! Listen to #SoundsOfMars as recorded by @NASAInSight as Martian winds swept over our lander. Best with headphones or a subwoofer. https://t.co/VreQxcAnAM pic.twitter.com/yd98NgZgR3

— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) December 7, 2018

Buku je napravio vetar koji je duvao u solarne panele InSajta i tako izazvao vibriranje cele svemirske sonde. Zvuke su snimili senzor za vazdušni pritisak i seizmometar sonde.

Niska frekvencija je posledica male gustine vazduha na Marsu ali i samog seizmometra, čija svrha je otkrivanje seizmičkih talasa u podzemju.

.

BONUS VIDEO: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Poslušajte kako zvuči vetar na Marsu (VIDEO)

Izvor: Blic, 09.Dec.2018, 01:48

Američka svemirska agencija NASA objavila je fascinantan snimak. Naime, nakon što je sonda "InSajt" nedavno uspešno sletela na Mars i poslala niz vrlo zanimljivih fotografija, objavljen je i audiosnimak sa te planete.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.