POSLODAVCI U POTRAZI ZA INVALIDIMA

Izvor: Kurir, 24.Maj.2010, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLODAVCI U POTRAZI ZA INVALIDIMA

BEOGRAD - Zakon o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom stupio je danas na snagu, ali svi poslodavci neće moći da ga primene. Naime, na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja nema dovoljno invalida!

Zakon predviđa da poslodavci na 20 zaposlenih moraju da obezbede radno mesto za jednu osobu sa invaliditetom, sa 50 zaposlenih za dve, a preko tog broja na svakih 50 zaposlenih moraju da prime još po jednog invalida. Poslodavci smatraju da je Zakon apsurdan i da njime >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << država socijalnu funkciju prebacuje na njih.

- Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 24.000 invalida, a prema propisanim kvotama poslodavci moraju da zaposle 36.000. To znači da će poslodavci morati da plaćaju penale za 12.000 nepostojećih invalida u iznosu od tri minimalne bruto plate, što je nešto oko 70.000 dinara za svakog. Kad se to pomnoži, država će zaraditi nekoliko milijardi dinara samo na penalima. Manjak invalida će biti i veći jer mnogi neće hteti da rade i na birou su prijavljeni samo zbog beneficija. Ni u PIO fondu još nije formirana komisija koja treba da procenjuje poslovnu sposobnost invalida, pa poslodavci ne mogu da ih zapošljavaju. Poseban problem je što neki poslodavci zbog prirode posla neće ni moći da zaposle invalide - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

U NSZ kažu da je 31. marta na evidenciji bilo 22.247 invalida, od kojih je većina sa završenom osnovnom školom, dok fakultetsku diplomu poseduje samo 236.

- Glavni problem pri zapošljavanju ovih osoba najčešće je zastarelost zanimanja, jer se ona više ne traže - ističu u NSZ.

Kako tvrde u PIO fondu, Ministarstvo ekonomije, kao predlagač Zakona, još nije donelo pravilnik kojim bi rad komisije bio regulisan.

Iz Ministarstva ekonomije odgovaraju da je pravilnik u procesu objavljivanja, kao i da će poslodavci moći na različite načine da poštuju zakon.

- Poslodavci mogu ispuniti obavezu zapošljavanja invalida i kroz finansiranje njihovih zarada u preduzećima za rehabilitaciju, kao i kroz jednogodišnju saradnju s tim preduzećima putem kupovine njihovih proizvoda - kažu u Ministarstvu.

Kazne do milion dinara

- Poslodavci koji se ogluše o zakon ili za njih na NSZ ne bude radnika, plaćaće penale u visini trostrukog iznosa minimalne zarade, za svakog invalida kog nisu zaposlili.

- Kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara biće kažnjeno pravno lice ukoliko ne snosi troškove profesionalne rehabilitacije ili ne omogući odsustvo s rada za vreme njenog trajanja, ne ispuni obavezu zapošljavanja invalida ili prijavi da je zaposlena osoba koja se ne smatra invalidom.

- Kazna za odgovorno lice je od 10.000 do 50.000 dinara, a za preduzetnika od 5.000 do 400.000 dinara.

Rajić: Država se izvlači

Dragoljub Rajić iz UPS tvrdi da je država donela zakon, a onda sebe oslobodila obaveze da zapošljava invalide.

- U Pravilniku piše da će institucije koje se finansiraju iz budžeta zapošljavati osobe sa invaliditetom samo ako imaju novca - kaže Rajić.

Iz Ministarstva ekonomije, međutim, to negiraju, pošto se zarade za invalide koji rade u preduzećima za rehabilitaciju refundiraju iz budžeta.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Od danas obaveza zapošljavanja osoba s invaliditetom

Izvor: Radio 021, 24.Maj.2010

Od danas su poslodavci u Srbiji zvanično u obavezi da primene Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.