POSLEDNJIH 100 GODINA NISMO IMALI OVAKVO NEVREME U Novoj Varoši uvedena vanredna situacija, slike oluje obišle Srbiju (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 04:31

"POSLEDNJIH 100 GODINA NISMO IMALI OVAKVO NEVREME" U Novoj Varoši uvedena vanredna situacija, slike oluje obišle Srbiju (FOTO)

Jako olujno nevreme koje je pogodilo sela na planini Zlatar iza sebe je ostavilo katastrofalne posledice.

Uništeni su poljoprivredni usevi, oštećeni stambeni objekti i u prekidu je nekoliko lokalnih putnih pravaca.

Usled čega je na delu teritorije opštine Nova Varoš, u mesnim zajednicama Negbine, Božetići, Jasenovo i Bela Reka uvedena vanredna situacija.

- Poslednjih 100 godina nismo imali ovako jako nevreme tokom letnjih meseci. Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veličine ćurećeg jajeta nije štedeo nikoga. Sada meštani pokrivaju kuće i pomoćne objekte koji su oštećeni. U svakoj mesnoj zajednici imamo po nekoliko domaćinstava koja su oštećena, kao i katastrofu na putnoj infrastrukturi - rekao je Rade Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Štete su ogromne, a mehanizacija kojom raspolaže lokalna samopurava nije dovoljna da se one saniraju u kratkom vremenskom roku.

- Ono što mi kao lokalna samouprava možemo da učinimo jeste da na neki način nadomestimo nastalu štetu na stambenim i pomoćnim objektima, kao da sabiramo štetu na putevima koji su ova sela odsekla od sveta. Ono gde nismo u mogućnosti da pomognemo jedu poljoprivredne kulture koje su jako oštećene jer nemamo mehanizme za to - dodao je Vasiljević.

U petak, obilne padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije (od 20 do 40 mm za 24 h, lokalno i više).

U toku noći ka suboti i u subotu tokom dana padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlјe uz količinu kiše i do 60 mm za 24 h, upozorio je RHMZ.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.