POSLEDNJI TRZAJ DA SE IZBEGNE NOVI RAT! Dan D je već određen, čeka se zeleno svetlo za napad! Hoće li ga biti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2023, 00:42

POSLEDNJI TRZAJ DA SE IZBEGNE NOVI RAT! Dan D je već određen, čeka se zeleno svetlo za napad! Hoće li ga biti?

Nijedna od strana nije dala zvanično saopštenje nakon razgovora

Delegacija zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS sastala se danas sa svrgnutim predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom i razgovarala sa liderom hunte generalom Abdurahmanom Tianijem u glavnom gradu Nijameju, izjavio je portparol predsednika Nigerije Abdulaziz Abdulaziz.

Dok su prethodne misije ECOWAS bile odbijene, današnju delegaciju na aerodromu u Nijameju dočekao je premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koga je imenovala hunta, rekao je izvor iz ECOWAS-a koji nije želeo da bude imenovan, preneo je Rojters.

Neimenovani izvor je dodao da je grupu je predvodio bivši vođa nigerijske vojske Abdulsalami Abubakar. Abdulaziz je na platformi X (Tviter) postavio fotografiju sastanka delegacije sa Tianijem.

- Nakon sastanka sa vođom hunte generalom Abdulrahmaneom Tianijem. Delegacija ECOWAS u Nigeru je, takođe, večeras bila u poseti predsedniku Mohamedu Bazumu - napisao je on. Abdulaziz nije izneo detalje o ishodu razgovora, a ni hunta se nije oglašavala.

U petak je portparol UN Stefan Dužarik rekao da će se Simao sastati sa vojnim vladarima i drugim stranama kako bi pokušao da omogući brzo i mirno rešenje krize u Nigeru.

- Ono što želimo da vidimo je povratak ustavnom poretku. Želimo da vidimo oslobođenje predsednika i njegove porodice i vraćanje njegovog legitimnog autoriteta - rekao je Dužarik.

ECOWAS je 10. avgusta naredio raspoređivanje snaga kako bi se obnovila ustavna vladavina u zemlji.

Vojnici koji su zbacili demokratski izabranog Bazuma u ​​julu brzo su se učvrstili na vlasti, odbili većinu pokušaja dijaloga i držali Bazuma, njegovu ženu i sina u kućnom pritvoru u prestonici.

Komesar ECOWAS-a za mir i bezbednost Abdel-Fatau Musah rekao je u petak da se 11 od 15 država članica EKOWAS-a složilo da angažuje trupe u vojnom rasporedu, rekavši da su "spremne da krenu" kad god se izda naređenje.

- Dan D je takođe određen - dodao je on.

Države članice ECOWAS-a, njih 11, ne uključuju sam Niger i tri druge zemlje bloka pod vojnom vlašću nakon puča: Gvineju, Mali i Burkinu Faso. Poslednje dve su upozorile da će svaku intervenciju u Nigeru smatrati činom rata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.