POSLEDICE KORONE: U Belgiji porast DEPRESIJE I USAMLJENOSTI tokom pandemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 15:53

POSLEDICE KORONE: U Belgiji porast DEPRESIJE I USAMLJENOSTI tokom pandemije

Nova istraživanja u Belgiji.

Belgijsko istraživanje o sreći pokazuje nagli porast usamljenosti i depresije uslovljenih pandemijom kovid-19 što je posebno izraženo tokom drugog talsa.

U istražijvanu sprovedenom tokom decembra 2020. godine Belgijanici su konstatovali pad u ”životnom zadovoljstvu”, čak i u odnosu na prvi talas pandemije tokom proleća prošle godine.

Njih 30 procenata je izjavilo da se oseća srećno, a tek 17 procenata da oseća ”istinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radost”, što je pad od 40, odnosno 23 procenat iz prvog talasa pandemije i početka zatvaranja Belgije.

Čak 73 procenata ispitanika reklo je da se oseća umereno do vrlo usamljeno, u odnosu na 65 procenata tokom prvog talasa.

Među mladima, starosti od 18 do 34 godine, taj procenat je bio još veći i stigao do 78 procenata.

U belgisjkom istraživanju se navodi i da osoba koja se oseća usamljeno ima 48 odsto veće šanse da bude nesrećna u kriznim vremenima.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, koje datiraju od pre pandemije, u EU svaki četvrti stanovnik pati od depresije ili anksioznosti.

Depresija je glavni uzrok bolovanja (50 odsto) u EU, dok godišnji troškovi poremećaja raspoloženja i anksioznosti u EU iznose oko 170 milijardi evra godišnje, navodi SZO.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.