POSLATA PONUDA RUSIJI, HOĆE LI JE PRIHVATITI? Ova zemlja želi da učestvuje u istrazi o padu Prigožinovog aviona

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2023, 09:30

POSLATA PONUDA RUSIJI, HOĆE LI JE PRIHVATITI? Ova zemlja želi da učestvuje u istrazi o padu Prigožinovog aviona

Smrt šefa Vagnera probudila je brojne spekulacije

Brazilski Centar za istraživanje i prevenciju avionskih nesreća (CENIPA) preporučio je Rusiji da otvori istragu o padu aviona brazilske proizvodnje u kojem je poginuo šef Vagnera Jevgenij Prigožin prema međunarodnim pravilima, ali je Rusija odgovorila da to neće učiniti "u ovom trenutku", objavio je Rojters.

CENIPA je navela da je voljna da pomogne Rusiji u istrazi pada privatnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aviona Embraer Legacy 600. Ruske vazduhoplovne vlasti nemaju obvezu da pristanu na to jer se radi o domaćem letu od Moskve do Sankt-Peterburga, ali neki istražitelji smatraju da bi Rusija to trebala da učini jer SAD i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza te avionske nesreće.

- Nemaju obvezu, samo im je preporučeno da to učine. Ali ako kažu da će otvoriti istragu i pozvati Brazil, mi ćemo učestvovati izdaleka - rekao je za Rojters šef CENIPA-e Marselo Moreno nakon što je brazilska agencija poslala upit ruskim vlastima.

Američki konsultant za bezbednost vazdušnog saobraćaja i bivši istražitelj Džon Koks rekao je da će se interna ruska istraga dovoditi u pitanje bez učestvovanja Brazila, zemlje u kojoj je avion proizveden.

- Mislim da to šteti transparentnosti ruske istrage - rekao je Koks o ruskom odgovoru Brazilu.

Džef Guceti, bivši američki istražitelj avionskih nesreća, rekao je da bi Rusija trebalo da prihvati pomoć Brazila, čak i ako CENIPA može da učestvuje samo na daljinu.

- Ako to ne učine, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna - rekao je Guceti.

Prigožin je poginuo 23. avgusta u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Kremlj poriče bilo kakvu umešanost u njegovu smrt.

Do nesreće je došlo dva meseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih komandanata u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, pre nego što su se vratili u svoje baze.

Bio je to najveći izazov vladavini ruskog predsednika Vladimira Putina od preuzimanja vlasti 1999. godine, preneo je Index.hr.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.