PORODICA NA SILU POKUŠALA DA IZVUČE TELO ŽENE PREMINULE OD KORONE: Situacija u Severnoj Makedoniji izmiče kontroli

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2020, 19:36

PORODICA NA SILU POKUŠALA DA IZVUČE TELO ŽENE PREMINULE OD KORONE: Situacija u Severnoj Makedoniji izmiče kontroli

Već nekoliko nedelja svakodnevno je broj novoobolelih iznad 100, a ukupan broj mrtvih je iznad 300

Jedno osoba je privedena posle incidenta koji se dogodio u Skoplju, u utorak, 30. juna uveče, kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice "8. septembar" da uzmu telo pacijentkinje preminule od COVID-19.

Javnost je o tome obavestio i sam ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče, koji je na svom Fejsbuk profilu između ostalog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napisao:

- Pokušali su prisilno uzeti telo bez primene odgovarajućeg protokola za pokojnika COVID-19.

Preminula 60-godišnja pacijentkinja je prethodno pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, pokojne pacijente od COVID-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova privedeni je takođe pozitivan na korona virus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji. Jedna od lekarki koja radi u bolnici 8. septembar, uznemirena zbog ovih događaja zatražila je da ostane anonimna, a kaže da se četiri meseca bore da spasavaju živote i da su pri kraju sa silama.

Lekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora. Ona objašnjava da im strah od napada i pretnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

- Gubljenje bitke sa COVID-19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo - kaže doktorka.

U međuvremenu na društvenim mrežama lekari dele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim besom i agresijom se moraju suočiti u svom radu.

Mikrobiolog, doktor Nikola Panovski kaže da je atmosfera strašna, jer su i građani i lekari nervozni zbog zdravstvene krize.

- Uznemireni su i jedni i drugi, a lekari su nervozni i zbog komentara od nekih koji su se drznuli da opravdavaju one koji su napali doktorku. Možete li zamisliti kakvo je stanje - pita Panovski.

Raniji predsednik Lekarske komore Vladimir Borozanov kaže da se agresivno ponašanje građana za vreme pandemije može pripisati različitim stavovima političkih partija u vezi bolesti i virusa. On traži da politika makne ruke iz zdravstva i da ne stimuliše agresivno ponašanje prema zdravstvenim radnicima.

- Umesto da politika stvori bolju atmosferu i da stimuliše saradnju između pacijenata i lekara, ona stvara situaciju da oni budu neprijatelji. Lekari i pacijenti moraju biti prijatelji, a sada nema ništa od toga”, kaze Borozanov za Radio Slobodna Evropa.

Panovski smatra da zdravstvene vlasti moraju preduzeti mere kojima će se zabraniti širenje govora mržnje prema lekarima, kao i kampanja za pokretanje svesti građana o opasnim posledicama od lažnih vesti koje se šire vec četiri meseci.

- Ovo je čin krajnjeg nepoštovanja svih zdravstvenih radnika koji se više od četiri meseca danonoćno bore za svaki ljudski život. Ovo je diskreditacija njihovog rada, njihovog truda i žrtve, rizika kome su izloženi i odricanja - napisao je Filipče Fejsbuku.

U međuvremenu, brojke novozaraženih od korona virusa u junu stavljaju Severnu Makedoniju u red najteže pogođenih zemalja u svetskim okvirima prema registriranim slučajevima, ali i u odnosu na smrtnost. .

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.