PORAŽAVAJUĆE VESTI: Svaka treća osoba u našoj zemlji zaražena je BRITANSKIM SOJEM, situacija sve teža

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021, 11:01

PORAŽAVAJUĆE VESTI: Svaka treća osoba u našoj zemlji zaražena je BRITANSKIM SOJEM, situacija sve teža

Uz opasnost od masovijeg obolevanja koju donose, zbog novih sojeva korone, i vakcine mogu biti manje efikasne

Srbija je sve bliža crvenoj liniji čiji prelazak bi mogao da dovede do eksplozije širenja kovida 19, i situacije sa kojom se već suočavaju mnoge zemlje u kojima su novi sojevi korone postali dominantni.

U cirkulaciji još dominira izvorni virus, ali u oko 30 odsto slučajeva, kako otkriva profesor dr Tanja Jovanović, virusolog, već sad se detektuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mnogo zarazniji britanski soj korone, za koji je utvrđeno da se on čak do 70 puta brže prenosi nego onaj koji je izazvao pandemiju.

Profesorka Jovanović kaže da u brisevima testiranih nije detektovan južnoafrički soj korone, koji je pre nekoliko dana potvrđen u Sloveniji i Hrvatskoj. To, ipak, ne znači da i on nije prisutan kod nas.

, što otežava borbu protiv pandemije, naročito s obzirom na to da su se proširili.

Američka epidemiološkinja Marija van Kerkhove, tehnički vođa kovid 19 programa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitne slučajeve, rekla je u utorak da se zaraznija varijanta kovida 19, koja je prvi put primećena u Britaniji, proširila na 82 zemlje, dok je južnoafrička varijanta rasprostranjena u 40 zemalja.

Dodatni zamah pandemiji

Novi sojevi virusa korona daju zamah pandemiji, pa su i posle godinu dana borbe sa njom mnoge zemlje još u "lokdaunu", bez nagoveštaja popuštanja mera upravo zbog straha od mutacija.

U Austriji je britanski soj dominantan sa udelom od 57 odsto u ukupnom broju novozaraženih, dok je na istoku zemlje još rasprostranjeniji i otkriva se u čak 80 odsto uzoraka. U Hrvatskoj, koja je od 1. marta otvorila terase hotela i restorana i ima tri potvrđena soja korone, 20 odsto uzoraka pozitivno je na britansku varijantu.

Brazilski soj je pronađen u devet zemalja.

Kod nas sekvenciranje virusa korona i detekciju novih sojeva radi laboratorija pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u kojoj je u uzorku pacijentkinje koja je 31. decembra iz Engleske doputovala u Srbiji prvi put i potvrđen britanski soj korone.

- Poslednjih nedelja sve češće izolujemo britansku varijantu virusa - kaže prof. Jovanović.

- Ona još nije dominantna, ali već smo stigli do toga da u 30 odsto uzoraka nalazimo ovaj soj korone. Tragamo i za južnoafričkom varijantom, ali je do sada nismo registrovali - navodi ona.

Iako možda nisu smrtonosnije, nove varijante virusa se brzo šire, zaražavaju više ljudi i dodatno pritiskaju već preopterećene zdravstvene sisteme. Bojazan naročito raste od južnoafričkog soja. Stručnjaci kažu da on predstavlja veću pretnju za čovečanstvo nego visokozarazni B117 soj, koji se pojavio u Velikoj Britaniji i već postao dominantan u mnogim zemljama.

Tu tvrdnju temelje na činjenici da je samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva infekcije novom mutacijom u Južnoj Africi premašio milion, a ovom soju su posebno podložni mladi.

Soj otkriven u Južnoj Africi i označen kao E484K, već ima i nove varijante registrovane u Brazilu i Japanu. Zasad se ne zna koliko će postojeće vakcine biti efikasne protiv ovog i drugih novih sojeva korone.

"Astra Zeneka", čije se cepivo primenjuje i u Srbiji, već je saopštila da njihova vakcina pruža samo ograničenu zaštitu protiv južnoafričkog soja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.