PONOS SRBIJE! Ovo je najsavremenije oružje koje je Yugoimport SDPR predstavio u Abu Dabiju (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2019, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOS SRBIJE! Ovo je najsavremenije oružje koje je Yugoimport SDPR predstavio u Abu Dabiju (FOTO/VIDEO)

Na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2019" u Abu Dabiju učestvuje i Jugoimport SDPR, najpoznatija domaća kompanija koja se bavi trgovinom naoružanjem, transferom tehnologija i namenskom industrijom. Oni su lider u regionu iz oblasti odbrambene industrije.

"IDEX 2019" - International defence exhibition and conference (Međunarodna odbrambena izložba i konferencija) je jedan od najvećih sajmova iz oblasti naoružanja na svetu. O tome najbolje govore brojke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - 2013 godine kompanije koje izlažu na sajmu su zaradile preko 402 milijarde dolara.

Održava se u Abu Dabiju, prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata, a "IDEX 2019" otvoren je danas, 17. februara, i trajaće do 21. februara. Yugoimport SDPR će izložiti svoje proizvode u hali 12, na štandu E 05. Štand kompanije je posetio i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pogledajte neke od najpoznatijih proizvoda koje će prikazati Yugoimport SDPR u Abu Dabiju.

Oklopno višenamensko borbeno vozilo Miloš

Miloš ima pogon na sva četiri točka, težak je 14 tona, i može ispunjavati širok dijapazon zadataka, kako u okviru vojnih snaga, tako i kao deo policije.

Može biti korišćen za patroliranje, izviđanje, kao komandno, transportno ili vozilo za podršku tokom specijalnih operacija, kao i u antigerilskim, antiterorističnim, i protiv-oklopnim operacijama i graničnim patrolama.

Vozilo je dostupno u sledećim konfiguracijama:

Kao komandno vozilo, pomoćno vozilo artiljerijskim baterijama, vozilo specijalizovano za protivtenkovske operacije, izviđačko vozilo za artiljerijske jedinice (za šta je integrisan čitav niz savremene elektronske opreme za navođenje vatre), kao i ambulantno vozilo.

Specifični oblik prednjem delu vozila daje motor od 300 konjskih snaga CUMMINS ISB 300. Vozilo ima odlične protivminske karakteristike, a balistička zaštita je modularna, što omogućava brzu zamenu oštećenih delova oklopa.

Standardna verzija može transportovati 8 članova posade, od čega su 4 u zadnjem delu vozila.

Samohodna haubica NORA B52 - 155 mm

Verovatno najprepoznatljiviji proizvod srpske namenske industrije. Ovaj artiljerijski sistem služi da rapidnom i preciznom vatrom napada taktičke, operativne i strateške neprijateljske ciljeve sa velike razdaljine.

Kalibar topa je 155 mm, a vozilo je izuzetno mobilno na svakom terenu. Maksimalna brzina je od 40 do 80 km, u zavisnosti od terena. Top je instaliran na delimično oklopljenoj kupoli, a upravljanje vatrom je automatizovano, pa top ima automatsko punjenje od 36 granata.

NORA se može koristiti u svim vremenskim uslovima, danju i noću, a opremljena je potpuno nezavisnim hidrauličkim sistemom kojim se za vrlo kratko vreme NORA može prevesti iz borbenog u marševski položaj.

Maksimalan domet je do 56 km, a brzina paljbe je od 6-12 projektila po minutu, u zavisnosti od verzije.

Stršljen - Letelica za svaku namenu

Stršljen je napredna bespilotna letelica helikopterske konstrukcije. Prilikom izrade su korišćeni najsavremeniji i najotporniji materijali poput karbonskih i staklenih vlakana, kao i titanijuma i visokolegiranog čelika.

Može se koristiti u borbenim dejstvima, kao i prilikom osmatranja i protivelektronskih dejstava.

Opremljen je savremenim kamerama za dnevno i noćno osmatranje, kao i radarom, četiri vođene protivtenskovske rakete "SPYDER" i/ili mitraljezom od 12.7 mm koji je smešten u zasebnom kontejneru.

Maksimalna brzina je 180 km/h, maksimalna visine leta je 4000 metara, a autonomija pri izvođenju osmatračkih misija je između 1 i 3 sata, a prilikom osmatranja 4 sata.

Koristi turbovratilni motor Feniks 250 DF sa slobodnom turbinom.

Spyder - Stršljenova žaoka

Raketa "Spyder" je takođe izložena na "IDEX-2019" i konceptualno je povezana sa čuvenim ALAS-om.

Prvobitno namenjen za upotrebu sa BOV-a (Borbeno Oklopnog Vozila), "Spyder" će biti namenjen isključivo za "Stršljena" i predstavlja savremenu protivtenkovsku navođenu raketu.

Lazar i Ralas - Prepoznatljivi kvalitet

Lazar je oklopno vozilo koje je, pored haubice NORA verovatno najpoznatiji proizvod domaće namenske industrije.

Ima 8 točkova, i svi su montirani na nеzavisnom vеšanju te obеzbеđuju visok stеpеn mobilnosti vozila. Svе osovinе su pogonskе dok su prvе dvе upravljačkе.

Lazar 3, najnovija verzija, posеdujе visoko sofisticiranu, modularnu balističku zaštitu. Oklopno tеlo jе izrađеno od pancirnog čеlika i obеzbеđujе mogućnost ugradnjе spol lajnera, za zaštitu od krhotina. Primеnjеna balistička zaštita dajе mogućnost adaptacijе nivoa zaštitе do nivoa spеcifičnih potrеba korisnika. Obеzbеđеna jе mogućnost primеnе najsavrеmеnijih tеhnologija u oblasti balističkе zaštitе tokom cеlokupnog životnog vеka vozila. Osnova vozila obеzbеđujе dva nivoa zaštitе od mina.

Prostor vozača i komandira jе lociran u prеdnjеm dеlu vozila. Vozilo posеdujе bočna vrata koja služе za ulazak i izlazak vozača i komandira. I vozač i komandir imaju poklopac iznad svojih prostora. Poklopac vozača sе zaključava u tri položaja od kojih jеdan služi za vožnju pri otvorеnom poklopcu. Vozilo jе oprеmljеno sa po tri pеriskopa za vozača i komandira. Sеdištе vozača sе podеšava u vеrtikalnom i horizontalnom pravcu, tako da odgovara еrgonomskim zahtеvima svih vozača. Stub volana jе takođе podеsiv po visini i po uglu.

Prostor posadе sе nalazi u zadnjеm dеlu vozila i obеzbеđujе dovoljan prostor za različitе zadatkе. Pristup ovom dеlu vozila jе moguć kroz zadnju rampu, dva vrata u okviru rampе ili kroz vеlikе otvorе na krovu vozila. Rampa jе dizajnirana tako da ispunjava različitе zahtеvе tokom vojnih opеracija. Funkcionisanjе rampе obеzbеđujе hidraulika pogonjеna pomoću pogonskе grupе. Možе sе aktivirati iz prostora vozača kao i dugmеtom u prostoru posadе.

Broj članova posadе zavisi od misijе i naoružanja kojim jе vozilo oprеmljеno. Kada vozilo ima DUBS broj članova posadе jе 12 (komandir, vozač, nišandžija + 9 vojnika). U slučaju ugradnjе kupolе broj članova posadе sе smanjujе za jеdan (komandir, vozač, nišandžija + 8 vojnika).

Ralas je verzija Lazara opremljena osmostrukim lanserom vođenih raketa "Ralas", namenjene protivtenkovskoj borbi i razbijanju bunkera i brodova.

"Mini Aleks"

"Mini Aleks" pripada kategoriji tzv. malih bespilotnih letelica, a može da se koristi u vojne, ali i u civilne svrhe. Podatke koje prikuplja šalje u realnom vremenu zemaljskoj stanici, pa je idealan za izviđačke zadatke. Takođe može navoditi artiljerijsku vatru, ali i da nosi rakete. Ima izuzetno versatilne karakteristike, pa može sletati na pistu, ali i vertikalno, kao helikopter.

Teška je svega tridesetak kilograma, a njena kamera može da snima i u dnevnim i noćnim uslovima.

BONUS VIDEO: ČETIRI ADUTA Srpsko oružje kupuje TREĆINA SVETA, a evo šta donosi najviše novca  

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.