POMOR PTICA

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POMOR PTICA

Italijanski lovci u Srbiji dnevno ubijali i po hiljadu ptica, sastavni deo aranžmana bilo orgijanje uz drogu i prostitutke

BEOGRAD - U Srbiji je od 1995. do 2001. godine u krivolovu pobijeno, a zatim prokrijumčareno u Italiju više od dva miliona divljih, ali zakonom zaštićenih ptica. Ovaj „biznis“, težak desetinu miliona evra, odvijao se posredstvom srpskih firmi registrovanih za lovni turizam - „Lube Ju“, vlasništvo Ivana Borovca iz Sombora, i „Erik - Mir“, vlasništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Mire Milićević iz Kruševca. U najveći masakr ptičjih vrsta ikada zabeležen u Evropi bili su uključeni i italijanski državljani Lučano Belentani, Enriko, Frančesko i Đuzepe Rampazo i Vitorio Tamboli. Svi akteri ovog nezapamćenog zločina priznali su navode optužnice i pravosnažno su osuđeni u Italiji, međutim u Srbiji se još čeka na sudski epilog.

- Po krivičnoj prijavi Društva za zaštitu divljih ptica Jugoslavije, pred Opštinskim sudom u Somboru pune dve godine je vođena istraga o aferi „balkanske ptice“. Iako smo, zahvaljujući saradnji sa italijanskom šumskom policijom, sudu u Somboru dostavili obilje dokumenata i dokaznog materijala, opštinski javni tužilac Bogdan Jovanović po treći put odbija da podigne optužnicu i opet zahteva proširenje istrage. Izgleda da se pokretanje krivičnog postupka protiv organizatora ovog zločina sabotira sa svih strana, samo da na površinu ne bi isplivala imena čitave armije onih koji su svesrdno pomagali i omogućili da se godinama neometano odvija krijumčarenje ptica. A u to su umešani mnogi, od čelnika lovačkih udruženja do funkcionera u resornim ministarstvima i državnim službama - izjavila je Aleksandra Tadić, predsednica Društva za zaštitu divljih ptica Jugoslavije.

Ona je ispričala da je posle 19. septembra 2004. godine, kada su hrvatski carinici na granici sa Srbijom zaplenili kamion sa novih 10.000 ubijenih ptica, italijanska policija utvrdila da je vlasnik ovog tovara Italijan Pjetro Arvedi di Emilei, poznatiji kao „grof“. Mada je italijanska policija duže vreme tragala za ovim kriminalcem i lažnim grofom, njega je, kako kaže Tadićeva, tadašnji srpski državni aparat predstavljao kao „plemića i bogatog investitora u lovišta i lovni turizam u Srbiji“. Pošto je utvrđeno da „grof“ nije jedini Italijan upetljan u mutne poslove „lovačke mafije“, italijanska policija je oformila tim agenata i ubacila ih među svoje lovne turiste.

- Izveštaj tajne policije je bio frapantan. Još pre dolaska u Srbiju lovci mogu da biraju „oblik“ svojih aktivnosti. Najviše se traže „aranžmani“ koji, sem u lovištima, uključuju i lov u nacionalnim parkovima i na drugim zakonom zaštićenim dobrima. U takvoj vrsti lova ne postoje nikakva ograničenja. Neometano se ubijaju sve vrste ptica, a one zakonom zaštićene predstavljaju i najveću „atrakciju“. Takođe, nema ni ograničenja u količini ulova, pa je često u danu ubijano i do 1.000 ptica po lovcu. Male ptice pevačice, pošto ih je teško ubiti puškom, hvataju se žive, obično mrežama, a zatim se ubijaju zavrtanjem šije. Nekim pticama su lomljena krila, pa su tako obogaljene bacane u vazduh ili puštane da trče pred nišanima italijanskih „turista“. Za one „ekstravagantnije“, sa posebnim kulinarskim afinitetima, nabavljaju se primerci od odgajivača egzotičnih ptica. Pored lova, za ove „lovne turiste“ organizuju se i posebne noćne zabave - uz neograničenu količinu alkohola, droge i prostitutki. Tako se „turistički“ masakr preko dana noću završava orgijama. Posle nekoliko dana divljanja zadovoljni „lovni turisti“ vraćaju se kućama, ali bez lovine, jer je ne mogu legalno uneti u Italiju. Pobijene ptice čuvaju se u zamrzivačima dok „turističke agencije“ ne organizuju krijumčarenje iz Srbije u Italiju - kazala je Aleksandra Tadić. [ antrfile ]

UMESTO PODRŠKE - PRETNJE

Aleksandra Tadić ističe da je Društvo za zaštitu divljih ptica Jugoslavije odmah po dobijanju izveštaja italijanske tajne policije počelo da se obraća svim nadležnim državnim institucijama i da nudi dokaze o delovanju „lovačke mafije“ u Srbiji. Međutim, umesto podrške, usledile su anonimne pretnje. Tadićeva kaže da su joj mnogo puta pretili da će završiti u plastičnoj kesi ili da će joj baciti bombu u kancelariju. Čak joj je, kako tvrdi, pretio i jedan sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu.

- Početkom 2002. godine išli smo na sastanak sa ljudima iz Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, ali su nam rekli da se oni time neće baviti. Isti odgovor, ali u pisanoj formi, dobio je i sud u Somboru, kada je počela istraga o aferi „balkanske ptice“ - naglasila je Tadićeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.