POLJSKA U TRANSU ZBOG DOLASKA AMERIČKIH TRUPA: Predsednik Duda smatra da su konačno dobili nezavisnost od Rusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 16:59

POLJSKA U TRANSU ZBOG DOLASKA AMERIČKIH TRUPA: Predsednik Duda smatra da su konačno dobili nezavisnost od Rusije

Prema Dudinim rečima, prisustvo američkih trupa u Poljskoj garantuje da Republika "više nije zona ruskog uticaja"

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je prisustvo američkih trupa u zemlji spasilo Poljsku od "ruskog uticaja".

- Najvažnije je da se ovde nalazi na hiljade američkih vojnika, Amerikanci grade svoju bazu protivvazdušne odbrane u Redzikovu - istakao je lider Poljske na brifingu.

Prema njegovim rečima, prisustvo američkih trupa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Poljskoj garantuje da Republika "više nije zona ruskog uticaja". Duda smatra da Varšava postaje "nezavisna od Rusije".

- Uskoro će ta nezavisnost postati potpuna – kada izgradimo "Baltički gasovod" i kada budemo imali slobodu izbora od koga da kupujemo gas – od Rusije ili drugih dobavljača. Tada ćemo biti u potpunosti nezavisni - konstatovao je Duda.

On je dodao da će Poljska "steći nezavisnost kada završe kanal preko Baltičke prevlake (deo kopna između Kalinjingradskog i Gdanjskog zaliva) i kada ne budu morali da pitaju Ruse da li mogu uploviti u zaliv iz Baltičkog mora".

- Tada ćemo imati pravi izbor i pravu nezavisnost od Rusije - zaključio je Duda.

Cilj izgradnje "Baltičkog gasovoda" je oslobađanje zavisnosti Poljske i baltičkih zemalja od ruskog gasa. Ovaj projekat je prvobitno bio označen kao konkurent "Severnom toku 2", ali ruski eksperti smatraju da će on zapravo ojačati odnose Rusije i Nemačke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.