Izvor: B92, 17.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLJOPRIVREDNICI BLOKIRAJU PUTEVE

Nezavisni sindikat zemljoradnika Vojvodine organizovao je danas blokade saobracajnica u pokrajini, sa zahtevom da otkupna cena suncokreta iznosi 15,70 dinara po kilogramu. Vlada Srbije postigla je nedavno dogovor sa uljarama da ta cena bude 12 dinara. Protesti bi trebalo da su zavrseni u 17 casova, a pod blokadom su bili putni pravci u opstinama Sombor i Vrsac, kao i fabrika ulja "Dijamant" u Zrenjaninu. Predsednik Nezavisnog sindikata zemljoradnika Vojvodine Jovica Radic najavljuje da ce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesti biti nastavljeni u utorak, od 9 casova prepodne. On je prisustvovao blokadi saobracajnice kod Zrenjanina prema Novom Sadu i u razgovoru s novinarima rekao da "su 'pokriveni' juzni Banat, deo oko Sombora, srednji Banat". "Necemo ici na totalnu blokadu tokom noci jer meteoroloski podaci govore da ce biti kise, a ne zelimo da bude nekog incidenta jer nemamo toliko signalizacione opreme da obezbedimo blokade. Blokade ce trajati dok Vlada ne bude pristala da postuje dogovorenu cenu", kaze Radic, javlja B92.

Predsednik Nezavisnog sindikata zemljoradnika Srbije Djordje Garabandic izjavio je FoNetu da su protest zemljoradnika organizovali "neki sumnjivi ljudi iz drustvenog sektora i disidenti iz sindikata". 'Nas sindikat ogradjuje se od te blokade puteva i mostova', rekao je Garabandic. 'Iza protesta verovatno stoje stranke, a ne bi me cudilo da je tu i neko iz Izvrsnog veca i Privredne komore Vojvodine. To, u svakom slucaju, organizuju disidenti iz naseg sindikata i, po mojoj proceni, protesta ce biti u Banatu, a u Sremu i Backoj nece', rekao je Garabandic. On je izjavio da se Nezavisni sindikat zemljoradnika Srbije ogradjuje od protesta, ali da nije iskljuceno da ce taj sindikat organizivati blokadu, ukoliko zahtevi obema Vladama ne budu ispunjeni. 'Ali, kad mi budemo pozvali na blokadu puteva, krenuce u Beograd zemljoradnici s nekoliko hiljada masina', rekao je Garabandic.

Nezadovoljstvo proizvodjaca suncokreta izazvano je korekcijom otkupne cene od 15,7 dinara, ugovorenom prosle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.