Izvor: B92, 02.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLITICKI I EKONOMSKI PRITISCI NA B92

Beograd -- Zbog cinjenice da TV B92 jos nema reseno pitanje frekvencija jos jednom je TV B92 naneta steta. Ovaj put zbog odluke IBC Televizije da 31. decembra od 21:00 do 22:00 prekine preuzimanje programa TV B92 i u tom terminu emituje sopstveni program. O tome govori advokat RTV B92 Nebojsa Samardzic. "RTV B92 i IBC 'Genex' su potpisali ugovor o poslovnoj saradnji, koji je, zapravo, omogucavao TV B92 da ima vecu pokrivenost u emitovanju svojih programa. Tim ugovorom bilo je predvidjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da i IBC ima odredjene termine u emitovanju programa, koje on vise od 9 meseci nije koristio i 28. decembra je samo obavestio B92 da ce od novogodisnje noci poceti da emituje svoj program, cime je grubo prekrsena i ugovorna obaveza o primerenom roku obavestavanja. Posle tako dugog perioda ne radi se ocigledno ni o kakvoj zelji za koriscenje programa, vec o direktnom nanosenju stete RTV B92. To nas ipak vraca na opsti problem, pitanje frekvencija, tendera, dozvola i zakona, jer je i ovo bilo samo jedno prelazno i pomocno resenje, sto RTV B92 dovodi u istu situaciju u kojoj je bila pre 5. oktobra 2000.", rekao je Samardzic.

RTV B92 ovaj dogadjaj ocenjuje kao novi "ekonomski i politicki pritisak"

na nezavisne medije u Srbiji. "B92 i mnoge druge nezavisne stanice u Srbiji jos su taoci vremena rezima Slobodana Milosevica". Izmedju ostalog, dozvole za emitovanje imaju stanice koje nisu sposobne da emituju bilo kakav program, a vlast nista nije ucinila na polju raspodele frekvencija, kaze Samardzic. "Zbog moratorijuma koji je svojevremeno proglasilo Savezno ministarstvo za telekomunikacije, nije bilo nikakvih novih resenja. Zakon o radio-difuziji jos nije usvojen u Saveznoj skupstini, tako da bi se prvi tender za frekvenciju mogao ocekivati tek krajem ove godine. To podrazumeva da je neophodno da se pristupi resavanju onoga sto ANEM i B92 vec dugo zahtevaju: privremena resenja do okoncanja postupka po prvom tenderu po novom zakonu", kaze Samardzic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.