POLICIJA ZATEKLA 189 RASPADAJUĆIH TELA: Nudili specijalne POGREBNE USLUGE, a napravili kuću iz pakla (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2023, 11:45

POLICIJA ZATEKLA 189 RASPADAJUĆIH TELA: Nudili specijalne POGREBNE USLUGE, a napravili kuću iz pakla (FOTO/VIDEO)

Istraga će trajati nedeljama i očekuje se da broj mrtvih bude i veći.

Najmanje 189 mrtvih i raspadajućih tela pronađeno je ove nedelje iz pogrebnog zavoda Return to Nature u Koloradu - to je otprilike 75 više pokojnika nego što je policija prvobitno verovala da je na licu mesta kada je počela da istražuje objekat ovog meseca.

Policija je prvo pretražila pogrebnu kuću, koja se nalazi otprilike 50 milja južno od Kolorado Springsa u gradu Penrouz, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SAD, 3. oktobra, nakon što je primila dojavu o jakim mirisima koji su dolazili iz zgrade.

At least 189 bodies recovered from the Return to Nature Funeral Home in Penrose, Colorado, as investigators work to identify the remainshttps://t.co/96qmr6NMqJ

— TheDyingFly (@Fl60898Fly) October 18, 2023

Ono što su pronašli unutra bilo je "užasno", kaže šerif okruga Fremont Alen Kuper, koji je odbio da ulazi u dalje detalje tokom konferencije za novinare o istrazi 6. oktobra.

Prema svojoj veb stranici, Return to Nature nudi zelene i prirodne usluge sahrane, koje omogućavaju razlaganje tela pod zemljom, bez upotrebe metalnih sanduka ili hemikalija.

😳 Nearly 200 bodies removed from Return to Nature Funeral Home https://t.co/go9wH9KANE

— Bill Huffman (@billhuffman3) October 18, 2023

Praksa je legalna u državi Kolorado, ali zakon zahteva da tela koja nisu balzamovana budu u frižideru u roku od 24 sata od smrti.

Mrtvozornik okruga Fremont Rendi Keler odbio je da kaže da li su ostaci otkriveni u Return to Nature namenjeni prirodnom sahranjivanju, ali je primetio da su "nepropisno uskladišteni".

Istražitelji su prvobitno procenili da je zgrada od 2500 kvadratnih stopa sadržala oko 115 tela.

The Colorado Bureau of Investigation reported Tuesday afternoon that all the bodies have successfully been removed from the Return to Nature Funeral Home in Penrose — totaling "at least 189 individuals." https://t.co/7nlCvFuf1U

— The Gazette (@csgazette) October 17, 2023

Ali nakon transporta svih ostataka u kancelariju mrtvozornika okruga El Paso, oni su povećali taj broj na 189 osoba, prema ažuriranju od utorka iz kancelarije šerifa okruga Fremont. Ukupan broj bi mogao da poraste kako se proces identifikacije nastavi, rekao je mrtvozornik.

Tokom konferencije za novinare 6. oktobra, Keler je rekao da njegovi timovi koriste otiske prstiju, zubne kartone i DNK uzorke kako bi sproveli, kako očekuju, "veoma dug" proces identifikacije koji bi mogao da traje nekoliko meseci.

Vlasti su posebno vodile računa da izbegnu biološke opasnosti nakon što je zaposlenik okružnog mrtvozornika zadobio osip prilikom prvog ulaska u ustanovu. Ona se potpuno oporavila nakon što je dobila medicinsku pomoć, rekao je Keler.

Guverner Kolorada Jared Polis izdao je verbalnu deklaraciju o katastrofi kako bi oslobodio dodatne resurse za istragu, napor koji je uključivao i državne i savezne istražne biroe, tri okružna mrtvozornika, državnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama i državnu i lokalnu policiju, prenose agencije.

#Breaking: We are hearing from the Colorado Bureau of Investigation, stating at least 189 bodies have been removed from the Return to Nature Funeral Home in Penrose. This is a huge increase from the 115 bodies we heard about previously. This is video I shot of the scene today. pic.twitter.com/Tx1BZUKEc9

— Brian Sherrod (@briansherrodtv) October 17, 2023

Neki od istražitelja dolaze iz FBI tima koji je poslat na događaje sa masovnim žrtvama poput 11. septembra i nesreća aviona.

Zvaničnici su rekli da još uvek nije jasno da li je počinjen zločin. U vezi sa ovim slučajem nisu podignuta nikakva hapšenja niti optužbe. Napori NPR-a da dođe do vlasnika pogrebnog preduzeća nisu bili odmah uspešni.

Ranije ovog meseca, šerif je potvrdio da je policija u kontaktu sa vlasnicima pogrebnog preduzeća, koji su do sada sarađivali.

Vlasnici su iseljeni iz jedne od svojih nekretnina nakon što nisu platili porez i tužili su ih krematorijum koji je prestao da posluje sa njima.

Novinari su oktrili kako izgleda da ta pitanja nisu privukla inspektore u državi sa ozloglašeno labavim propisima o pogrebnim kućama — čak i nakon što je registracija kompanije istekla u novembru.

On Tuesday, the Colorado Bureau of Investigation confirmed the Fremont County Coroner’s Office has removed all human remains from Return to Nature Funeral Home — they estimate the remains of at least 189 individuals have been removed.https://t.co/61eImtW7xq pic.twitter.com/XKa0GX5UeG

— WTAJ News (@WTAJnews) October 19, 2023

Za sada, zvaničnici kažu da im je glavni prioritet obaveštavanje porodica o poznatim pokojnicima.

Keler je rekao da njegova kancelarija preduzima "opsežnu koordinaciju" kako bi osigurala da "porodicama budu date tačne informacije kako bi se sprečila dalja viktimizacija dok žale svoje voljene".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.