POLICIJA UHAPSILA STUDENTKINJU, REAGOVAO I UNIVERZITET: Nazvala napade Hamasa inspirativnim i prelepim (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2023, 18:10

POLICIJA UHAPSILA STUDENTKINJU, REAGOVAO I UNIVERZITET: Nazvala napade Hamasa "inspirativnim i prelepim" (VIDEO)

Pripadnici antiterorističkih jedinica uhapsili su dvadsetdvogodišnju ženu jer je na studentskom skupu napade Hamasa na Izrael nazvala "lepim i inspirativnim".

Hanin Barguti, članica jedne studentske organizacije Univerziteta u Saseksu, snimljena je kako se obraća na protestu u Brajtonu u subotu koji je organizovala Palestinska kampanja solidarnosti.

- Juče je bio dan pobede – rekla je ona okupljenim studentima.

- Bilo je inspirativno i prelepo videti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako borci za slobodu uspešno razbijaju petnaestogodišnju blokadu. Ovo je pokazalo svetu da ćemo se uvek boriti i pružati otpor. Moramo slaviti ovakav čin otpora zato što je bio uspešan. Ovo nije bio terorizam već samoodbrana.

Nešto ranije istog dana kada je održan ovaj skup pripadnici Hamasa su prešli granicu sa Izraelom i napali civile uključujući i one koji su prisustvovali jednom muzičkom festivalu.

Yesterday my Jewish Israeli husband was exposed to this woman in our city calling the terrorism of Hamas “beautiful” and “inspiring”. One of his relatives was killed and another is a hostage in Gaza. These words were cheered. He was horrified.@BenKentish pic.twitter.com/DaRYspP7Ru

— Heidi Bachram (@HeidiBachram) October 9, 2023

Danas su pripadnici policijskih snaga koji se bore protiv terorizma saopštili da je 22-godišnja žena iz Brajtona uhapšena zbog sumnje da podržava zabranjenu organizaciju.

Policija apeluje na svedoke i sve koji imaju snimak demonstracija da im se jave.

- Nakon snimka sa protesta održanog u Brajtonu pripadnici antiterorističkih jedinica preuzeli su čitav slučaj – rekla je Petra Lazar, načelnica policije Saseksa.

- Nastavićemo da im pružamo asistenciju dok traje čitava istraga. Svesni smo da tekući sukob u Izraelu i na granici sa Gazom izaziva zabrinutost javnosti i utiče na društvo na globalnom i lokalnom nivou, i zato mi pružamo našu podršku ugroženima u Saseksu. Kako postoji mogućnost za rast tenzija radimo sa kolegama, ali i pripadnicima zajednice kako bismo osigurali da se ljudi osećaju bezbedno i sigurno.  Svako ko primeti neko opasno ponašanje koje doživi kao pretnju ili bude zabrinut za svoju bezbednost može da se obrati policiji. 

Policija je saopštila da će uhapšena žena do daljnjeg ostati u pritvoru.

Reagovali su i iz Univerziteta u Saseksu.

- Nakon govora našeg studenta na demonstracijama u Brajtonu 8. oktobra 2023. godine mi smo pokrenuli istragu, u skladu sa našim procedurama – izjavio je njihov portparol.

- Univerzitet veoma ozbiljno shvata svoje obaveze da pruži podršku studentima i osoblju kao i da obezbedi sigurno  i bezbedno okruženje za rad, život i učenje, i nastaviće sa aktivnostima koje imaju taj cilj. Ovaj slučaj je sada deo istrage antiterorističkih jedinica i kao takav ne bi ga bilo umesno dalje komentarisati u ovom trenutku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.