Izvor: B92, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICIJA OPTUZUJE ADVOKATA PORODICA ZRTAVA

Beograd -- Beogradska policija podnela je prekrsajnu tuzbu protiv advokata zrtava u NATO bombardovanju Radio-televizije Srbije 1999.

godine i odlucila da mu oduzme licno naoruzanje, nakon sto je bio fizicki napadnut u Palati pravde. "Po prijavi policije, u sredu u 13 sati treba da se pojavim pred sudijom", rekao je Beti Slobodan Sisic, koji zastupa porodice zrtava bombardovanja RTS-a u procesu protiv bivseg direktora Televizije Dragoljuba Milanovica. One terete Milanovica da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << clanove njihovih porodica svesno ostavio da poginu u napadu aviona NATO-a na zgradu Televizije, kako bi tadasnji rezim Slobodana Milosevica zabelezio poen u propagandnom ratu.

Na sudjenju Milanovicu 25. decembra, njegov prijatelj i dopisnik iz Berlina Bogdan Basaric izazvao je incident u sudnici tesko vredjajuci porodice zrtava. Sudija Radmila Dicic nakon toga je objavila pauzu, propustivsi, medjutim, da Basarica, kao provokatora, odstrani iz zgrade suda, ili da ga kazni. Basaric je u pauzi nastavio s provokacijama, vredjajuci novinare, da bi zatim - po svedocenju niza ocevidaca - udario pesnicom u bradu advokata optuzbe Slobodana Sisica. Sudsko obezbedjenje zatim je udaljilo Basarica, koji se, medjutim, vratio pred sudsku salu po okoncanju pretresa, gde je nastavio sa provokacijama. U izvestaju policije sve je, medjutim, suprotno. Prekrsajna prijava podneta je doduse protiv Basarica, ali i protiv Sisica, kao i protiv Urosa Pipera, jednog od dvojice novinara agencije Beta koji su pratili proces. Advokat Sisic u prijavi je opisan kao izgrednik koji "krsi javni red i mir bezobraznim i drskim ponasanjem". Policija dalje tvrdi da je Sisic vesto eskivirao udarac Basarica, pa da dakle tog udarca nije ni bilo. Po navodima prijave, Basaric nije bio jednako vest, nego je dobio Sisicev udarac "u predelu lica". Policija beogradske opstine Savski venac istovremeno je nalozila da se Sisicu oduzme licno naoruzanje, iako je tokom procesa Milanovicu dobijao anonimne pretnje smrcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.