POLEMIKA LUKŠIĆA I POPOVIĆA OKO DRŽAVLJANSTVA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLEMIKA LUKŠIĆA I POPOVIĆA OKO DRŽAVLJANSTVA

PODGORICA - Predsedniku Narodne stranke (NS) Predragu Popoviću danas je uručeno rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave (MUP) o oduzimanju crnogorskog državljanstva, nakon čega su mu oduzeta sva lična dokumenta.

Popoviću su u Područnoj jedinici MUP-a u Podgorica oduzeti crnogorski pasoš, lična karta, vozačka i saobraćajna dozvola.

Crnogorski premijer Igor Lukšić i Predrag Popović nastavili su polemiku u javnosti nakon što je MUP Crne Gore najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oduzimanje crnogorskog državljanstva lideru Narodne stranke.

Dok Popović tvrdi da je to progon crnogorskog režima i zastrašivanje Srba uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, premijer Lukšić poručuje da zakoni važe za sve građane, pa tako i za predsednika Narodne stranke Popovića.

''Stav predsednika vlade u vezi odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore o oduzimanju državljanstva Popoviću, bio je i ostao da zakone države treba svi jednako da poštuju i da tu nema nikakvih izuzetaka'', saopšteno je iz vladinog biroa za informisanje.

U reagovanju piše da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 21. marta, nakon sprovedenog upravnog postupka, donelo rešenje o gubitku crnogorskog državljanstva za Popovića.

Ukazuje se da je to rešenje doneto da na osnovu Zakona o crnogorskom državljanstvu, kojim je propisano da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenim članom 18, stav 2 pomenutog zakona.

Podseća se da je MUP pokrenuo postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva po sili zakona, nakon što je Popović 18. oktobra 2007. obavestio ministra unutrašnjih poslova i javne uprave da je dobrovoljno stekao državljanstvo Srbije prijemom.

Kako Crna Gora nije sklopila sporazum o dvojnom državljanstvu, u ovom slučaju sa Srbijom, MUP je postupio po važećem Zakonu o državljanstvu i doneo zakonito rešenje o gubitku crnogorskog državljanstva za Popovića.

Popović: Otvoren pritisak uoči popisa

Predrag Popović je, međutim, ocenio da je sadašnji postupak o oduzimanju državljanstva otvoreni pritisak uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, upitavši premijera Lukšića zašto mu, kada je primio državljanstvo Srbije 2007, po automatizmu nije oduzeto državljanstvo Crne Gore.

U pismu premijeru Popović tvrdi da crnogorski Zakon o državljanstvu sadrži normu koja je diskriminatorska, jer sankcioniše samo mogućnost dobijanja srpskog državljanstva.

"Uz to, u Zakon je ugrađena odredba retroaktivnosti, koja je nedopustiva u međunarodnom pravu i po međunarodnim pravnim standardima. Ako se pozivaju na poštovanje zakona i propisa, zašto mi nisu 2008. uzeli državljanstvo, kako je moguće da se to pitanje pokreće 15 dana pre popisa, i da se odnosi samo na predsednika stranke, ne slučajno Narodne, i kako je moguće da se postupa selektivno", upitao je Popović, dodajući da na ta pitanja NS očekuje odgovor od Lukšića.

U odgovoru premijeru, Popović je naveo da nije ni očekivao drugačiji komentar, dodajući da je saglasan da svi građani, posebno nosioci javnih funkcija, treba da promovišu poštovanje propisa i zakona.

Lider NS traži da mu Lukšić saopšti šta misli o sadržaju važećeg Zakona o državljanstvu.

Popović je podsetio da je državljanstvo Srbije dobio pre nego je stupio na snagu Zakon o državljanstvu Crne Gore.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.