POKOLJ U KENIJI Oslobođeni taoci, 150 mogućih žrtava

Izvor: Blic, 02.Apr.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POKOLJ U KENIJI Oslobođeni taoci, 150 mogućih žrtava

Kenijski zvaničnici bezbednosti saopštili su večeras da je završena operacija oslobađanja talaca na univerzitetu Garisi na istoku Kenije, koji su napali somalijski ekstremisti iz grupe Al Šabab, i naveli da bi moglo biti 150 mrtvih.

Oni su rekli da su oslobođene desetine talaca, a četiri napadača ubijena.

Prema reporterima agencije AP na licu mesta, pucnjava je prestala.

Šef kenijske policije Džozef Boine rekao je da je kao meru predostrožnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kenija uvela policijski čas od sumraka do svitanja za četiri regiona u blizini granice sa Somalijom.

Naoružani napadači su upali u kampus koledža pred zoru, pucajući nasumice i najmanje 65 ljudi je ranjeno i smešteno u bolnicu.

Prema rečima očevidaca, grupa maskiranih napadača upala je u studentski grad pre zore i počela nasumice da puca tokom molitve.

Neki studenti su ostali u svojim sobama, dok su neki pokušali da beže dok su napadači pucali na njih.

Kenijska agencija za nacionalne katastrofe navela je na svom zvaničnom Tviter nalogu da su u toku napori se spasu ostali studenti koji su zarobljeni u kampusu gde somalijski naoružani napadači drže taoce.

Kenijski koledž "Garisa" nalazi se na 145 kilometara od granice sa Somalijom, a današnji napad nije prvi pošto somalijski ekstremisti često vrše upade u Keniji od kako je kenijska vlada poslala vojne trupe preko granice u Somaliju.

Vlada Kenije je ponudila nagradu od 200 miliona šilinga (215.000 dolara) za informaciju koja bi dovela do hapšenja Mohameda Mohamuda, čoveka koji je prvi na listi traženih povodom današnjeg napada na univerzitetski kampus.

Ministarstvo je objavilo sliku Mohamuda na svom zvaničnom Tviter nalogu, upućujući osobe koje su ga videle da se obrate policiji. Mohamudove slike su se pojavile i na posterima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kenijski zvaničnici: U napadu na univerzitetu moguće 150 mrtvih

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Apr.2015

Kenijski zvaničnici bezbednosti saopštili su večeras da je završena operacija oslobađanja talaca na univerzitetu Garisi na istoku Kenije, koji su napali somalijski ekstremisti iz grupe Al Šabab, i naveli da bi moglo biti 150 mrtvih...Oni su rekli da su oslobođene desetine talaca, a četiri napadača...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.