POKLON ŽENAMA: Francuska se PRVA upisala na listu ustavno dozvoljenih ABORTUSA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2024, 16:52

POKLON ŽENAMA: Francuska se PRVA upisala na listu ustavno dozvoljenih ABORTUSA (FOTO)

Borba za slobodu izbora.

Pečat Francuske Republike danas je, na Međunarodni dan žena 8. mart, tokom ceremonije održane na Trgu na Vandom, stavljen na amandman kojim je pravo na abortus uključen u Ustav zemlje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je tokom svog govora odao počast nekolicini parlamentaraca, uključujući Matildu Pano i Melani Vogel i pozvao da se pravo na abortus uvrsti i u Povelju EU o osnovnim pravima, prenela je BFMTV.

- Mimo Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << borićemo se da ovo pravo postane univerzalno i delotvorno - istakao je Makron.

 On je kazao sa stavljanje pečata na zakon na današnji dan predstavlja dugu borbu za slobodu.

 Pevačica Katrin Renže otpevala je nacionalnu himnu tokom ceremonije.

Ministar pravde Erik Dipon-Moreti upotrebio je štamparsku mašinu iz 19. veka da bi stavi pečat na amandman na francuski Ustav.

Aplauz je ispunio Trg Vandom, pošto je Francuska postala prva zemlja koja izričito garantuje pravo na abortus u svom Ustavu.

 Francuski poslanici su tu meru velikom većinom odobrili ranije ove nedelje, a današnja ceremonija znači da je ta mera na snazi.

Francuski poslanici su u ponedeljak odobrili ustavni amandman sa 780 glasova "za" i 72 glasa "protiv", a podržali su ga i mnogi poslanici krajnje desnice.

Ankete pokazuju da pravo na abortus u Francuskoj podržava oko 80 odsto građana.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.