POKAZALI SMO DA POŠTUJEMO SVE ONO NA ŠTA SMO SE OBAVEZALI Petković nakon pregovora u Briselu: Ovo su svi detalji razgovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 18:53

"POKAZALI SMO DA POŠTUJEMO SVE ONO NA ŠTA SMO SE OBAVEZALI" Petković nakon pregovora u Briselu: Ovo su svi detalji razgovora

Petković ističe da je najvažnije to što se prvi put razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO i dodaje da je važno što je utvrđen i tekst deklaracije o nestalim osobama.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Srbije Petar Petković je nakon razgovora sa predstavnikom Prištine Besnikom Bisljimijem u Briselu rekao da su razgovori bili dugi i teški, ali da je prvi put govoreno o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim osobama.

- Bez obzira što oni nimalo nisu prijatni važno je da razgovaramo, jer je to način na koji čuvamo mir, pre svega da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohiji. Važno je da razgovaramo i zbog normalizacije odnosa, jer samo tako možemo da sačuvamo stabilnost na zapadnom Balkanu - rekao je Petković.

Najvažnije je, ističe Petković, što je prvi put razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO.

- To je ono što je prva obaveza dogovorena u Ohridu, i verujte posle toliko godina danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora, tu je bio prisutan i gospodin Lajčak, govorili smo o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, tačnije šta je to što upravljački tim treba da uradi, a u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine jasno je utvrđeno da prvi korak ka formiranju ZSO jeste predstavljanje nacrta statuta koji je izradio upravljački tim, i to u okviru dijaloga na visokom nivou - rekao je šef pregovaračkog tima Srbije.

On dodaje da je važno što je utvrđen i tekst deklaracije o nestalim osobama, koji će biti zvanično usvojen tokom sastanka na visokom nivou.

- To je važno zbog porodica svih onih koji se i dalje vode kao nestali. Dodao bih samo da smo posebno vodili računa o svim terminima, i da nismo prihvatili termin "nasilni nestanak", zato što smo vodili računa da ne ugrozimo interese države Srbije - kaže Petković.

Šef pregovaračkog tima Beograda kaže da je tema bila energetika, i da će biti razgovarano i sa KEC-om, kako bi tačno bilo utvrđeno sve vezano za distributivne usluge.

- Razgovarali smo i o registarskim tablicama, gde sam posebno istakao kršenje svih sporazuma od strane Prištine kada je reč o tablicama i slobodi kretanja, s obzirom da Priština krši i ove poslednje dogovore iz septembra 2021. godine, i dogovor od 2. novembra 2022. godine. Mi smo izašli sa konstruktivnim predlozima, Priština je to za sada odbila, ali u svakom slučaju najvažnije je da insistiramo na miru, da razgovaramo i rešavamo probleme na miran način - rekao je on.

Petković je istakao da je svako zaustavljanje naših ljudi, vozila i saniteta, nije način na koji se može ostvariti normalizacija odnosa.

- Važno je da pronalazimo rešenja, misleći pre svega na srpski narod na KiM, koji moramo da zaštitimo, mi moramo ovde u Briselu da vodimo računa kako da oni ostanu bezbedni, jer vidite svi smo svedoci svakodnevnih napada, i o tome smo otvoreno govorili ovde, i o svim incidentima, napadima i svemu što Priština kroz svoje jednostrane poteze čini kada je reč o Kosovu i Metohiji - kazao je šef pregovaračkog tima Beograda.

On dodaje da su razgovori jedini način kako možemo da idemo dalje, i da je Beograd pokazao konstruktivnost.

- Pokazali smo da poštujemo sve ono na šta smo se obavezali, kada je reč o svim prethodno postignutim sporazumima, ali i kada je reč o dogovoru iz Ohrida, uz, da ponovim još jednom, jasno iskazane naše crvene linije kada je reč o tome koliko možemo da idemo u procesu implementacije - zaključio je Petković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.