POJAVILI SE DŽINOVSKI KOMARCI: Probali da ih istrebe, a stvorili NEUNIŠTIVU NAPAST

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2019, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POJAVILI SE DŽINOVSKI KOMARCI: Probali da ih istrebe, a stvorili NEUNIŠTIVU NAPAST

Naučnici hteli da suzbiju populaciju komaraca, ali im je plan pošao po zlu.

Pokušaj britanskih naučnika iz kompanije "Oksitek" da suzbije populaciju komaraca u Brazilu genetskim inženjeringom spektakularno im se obio o glavu kada su nove hibridne krvopije postale još otpornije.

Oni su još 2013. u prirodu oko grada Žakobin pustili 450 hiljada insekata sa dominantnim genom koji je trebalo da učini sledeću generaciju slabašnom i sterilnom. Cilj je bio da se za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čak 90 odsto smanji lokalna populacija kako bi se suzbile bolesti koje prenose.

Međutim, plan je potpuno propao, iako je u početku delovalo da se drastično smanjuje broj komaraca. Populacija je ponovo "eksplodirala" posle 18 meseci, a između 10 i 60 procenata jedinki imalo je modifikovani OX513A gen. Ispostavilo se da su ženke počele da izbegavaju parenje sa inferiornim genetskim materijalom.

Oxitec has experimented with genetically modified mosquitoes designed to reduce populations. #ManVsMosquito pic.twitter.com/MS45Y2kAqK

— Discovery (@Discovery) July 7, 2017

Da katastrofa bude još veća neki preživeli nosioci "fatalnog" gena postali su snažniji od "običnih" komaraca, a moguće je i da će razviti otpornost na insekticide, upozorava biolog Džefri Pauel koji je skorije sproveo studiju o učinku eksperimenta.

Iz "Oksitek-a" negiraju poražavajuće rezultate, navodeći da nisu identifikovani nikakvi "negativni ili neočekivani efekti na ljude ili okolinu". Takođe navode da se "diskriminacija kod parenja" nije dogodila nigde na svetu gde su oni uveli genetski modifikovanu populaciju komaraca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.