POGOĐENA RADARSKA VOJNA BAZA NA JUGU ZEMLJE! Izvršena serija snažnih napada, bačeni leci s upozorenjem! Izrael uleteo žestoko!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2022, 21:49

POGOĐENA RADARSKA VOJNA BAZA NA JUGU ZEMLJE! Izvršena serija snažnih napada, bačeni leci s upozorenjem! Izrael uleteo žestoko!

Državni mediji još ništa nisu javili o napadu na strateški vojni objekat

Serija izraelskih napada navodno je ciljala ključnu radarsku bazu sirijske vojske u južnoj sirijskoj provinciji Suvajda. Lokalni izvori u Suvajdi izvestili su da su rano 11. decembra čuli tri eksplozije iz pravca baze, koja se nalazi na brdu Kalib u jugoistočnom delu provincije. Izvori su saopštili da su eksplozije posledica izraelskog napada. Ipak, Sirijska arapska novinska agencija (SANA) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije izvestila o napadu Izraela. Državna agencija obično prizna takve napade u roku od nekoliko sati.

Izraelska vojska je poslednjih godina gađala nekoliko radara protivvazdušne odbrane i baza za elektronsko ratovanje u Suvajdi kako bi oslabila mrežu protivvazdušne odbrane i ranog upozoravanja u južnoj i centralnoj Siriji.

Ako bude potvrđeno, ovo bi bio prvi napad Izraela na Siriju u decembru. Prošlog meseca dva talasa izraelskih vazdušnih udara pogodila su ratom razorenu zemlju.

Dana 13. novembra, serija izraelskih vazdušnih udara pogodila je vazdušnu bazu Šajrat u istočnoj oblasti Homsa u centralnom regionu. U napadu su poginula dva vojnika, a trojica su ranjena. Kasnije, 19. novembra, još jedan talas vazdušnih napada pogodio je nekoliko vojnih položaja na primorju i u centralnom regionu, ubivši četiri vojnika i ranivši još jednog.

Osim toga, Izrael je nezvanično okrivljen za seriju napada koji su 8. novembra bili usmereni na prelaz Kaim na granici Sirije sa Irakom. Najmanje deset ljudi, uključujući iranske državljane, je ubijeno u napadu.

Izrael je nedavno pojačao svoje napade na Siriju u još jednom pokušaju da izvrši pritisak na Iran da zaustavi svoje vojne aktivnosti u zemlji, posebno krijumčarenje naprednog oružja Hezbolahu u susednom Libanu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su gađale radarsku bazu sirijske vojske u južnoj provinciji Suvajda u lecima koji su kasnije bačeni iznad pogranične provincije Kuneitra. Najmanje tri udara pogodila su radarsku bazu, koja se nalazi na brdu Kalib u jugoistočnoj oblasti Suvajda, rano 11. decembra.

U lecima IDF-a navodi se da su napadi izvedeni kao odgovor na prisustvo Hezbolaha u bazi na brdu Kalib, upozoravajući sirijsko vojno osoblje da ne sarađuje sa libanskom oružanom grupom.

- Komandantima i osoblju sirijske vojske. Vi snosite odgovornost za gubitke izazvane vašim izborima! Neprekidno prisustvo Hezbolaha u sirijskoj brdskoj bazi  Kalib i vaša saradnja sa njima neće vam dobro proći! Prisustvo Hezbolaha u regionu vam je donelo poniženje i sramotu, a vi to plaćate - navodi se u jednom od letaka.

Leci, koji su navodno bačeni sa dronova, nosili su oznake IDF-a 210. divizije "Bašan". Bašan je divizija Severne komande IDF-a odgovorna za front sa Sirijom.

Iako Izrael pokušava da predstavi udare kao odgovor na prisustvo Hezbolaha u bazi, pravi razlog napada verovatno je slabljenje sirijske PVO i mreže ranog upozorenja u južnim regionima.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.