Izvor: B92, 28.Okt.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGINULO 9 DECE

Kabul -- Americki borbeni avioni izvrsili su u poslednja 24 sata najzesce napade na prve borbene linije Talibana na severu Avganistana.

Kako javlja katarska televizija Al Dzazira, u bombardovanju jedne stambene setvrti u Kabulu u nedelju ujutru poginulo je 9 dece. Producent televizije RAI Boban Radovanovic, u javljanju za B92, navodi da civilnih zrtava ima i na strani Severne alijanse. "Oko 5 sati u subotu popodne, americka avijacija je greskom ispustula bombu na stranu mudzahedina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno Severne alijanse, i pogodila kucu u kojoj su ranjeni jedan muskarac, 2 zene i 4 devojcice, od kojih je jedna tek rodjena. Ono sto je fascinantno je cak i da su pogodili i pravo mesto, koje se nalazi u centru sela, opet bi bilo zrtava na njihovoj strani", kaze Radovanovic.

Medjunarodni crveni krst je objavio da, posto su americki avioni greskom pogodili skladista te organizacije, ona vise nije u stanju da isporuci hranu ziteljima Kabula. Radovanovic kaze da ne postoje pouzdani podaci o dosadasnjem stradanju civila u bombardovanju Avganistana. "Civilnih zrtava ima sve vise, ali ne postoji pouzdan izvor koji bi to mogao da prati. Cifra kojom se raspolagalo do sada, od stotinak ljudi, sad je mnogo veca, nakon najjaceg bombardovanja Kabula koji je u petak vece trajao vise od 8 sati", rekao je Radovanovic.

Vojni analiticari na Zapadu sve vise isticu da vazdusni udari ne postizu zeljene rezultate i da je kopnena intervencija u Avganistanu neminovna.

Velika Britanija je u tom smislu nedavno angazovala 200 elitnih komandosa, a jos oko 400 specijalaca spremno je za polazak na ratiste.

Prema recima Radovanovica, osim ostre zime koja predstoji, ove ljude ce u Avganistanu docekati i izuzetno nepristupacan teren. "Treba imati u vidu da teren nije zgodan za ratovanje, a Crvena armija je svojevremno imala velike gubitke. Ravnica je prilicno nezgodna zbog velikih recnih tokova i delti koje se sire, a jos teze su osvojive planine. Posle velikih prekora koje su dali mudzahedinski generali, preporucuje se da udje pesadija, ne bi li se mogao osvojiti ili pomeriti front. S druge strane, sama avijacija nije ta koja moze da resi ishod, i svi preporucuju da bi u ovu akciju trebalo da udju helihopteri, medjutim, videli smo da i tokom bombardovanja Jugoslavije helihopteri nisu korisceni", kaze Radovanovic.

Vise hiljada naoruzanih Pakistanaca u subotu je preslo u Avganistan kako bi pomoglo Talibanima u borbi protiv SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.