PODNET PREDLOG ZA UKIDANJE SUDA I TUŽILAŠTVA BIH

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODNET PREDLOG ZA UKIDANJE SUDA I TUŽILAŠTVA BIH

Skupština Republike Srpske podnela predlog kada je tužilaštvo BiH obustavilo istragu o ratnom zločinu nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

BANJALUKA, SARAJEVO - Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas su zvanično dostavljeni predlozi zakona o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, izvestili su mediji Republike Srpske.

Predloge su podneli predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), javila je Radio-televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << RS. Predloženim zakonima je predviđeno da, po njihovom usvajanju, svi predmeti pređu u nadležnost entitetskih tužilaštava.

Narodna skupština RS je, pošto je sredinom januara u Tužilaštvu BiH obustavljena istraga o ratnom zločinu nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, zatražila od poslanika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakone o ukidanju Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH.

U Hagu je, u međuvremenu, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko, u razgovoru s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom i šefom holandske diplomatije Urijem Rozentalom, ocenio da je nužno usprotiviti se pokušajima ukidanja Suda i Tužilaštva BiH.

Incko je napomenuo da svaka inicijativa te vrste predstavlja direktan izazov sposobnosti države da sprovodi svoje ustavne obaveze, navedeno je u saopštenju Inckovog kabineta. "Sud i državno tužilaštvo BiH ključne su državne institucije za osiguranje vladavine prava", izjavio je Incko.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.