POD KOJIM USLOVIMA FIZIČKA LICA MOGU DRŽATI ORUŽJE? Evo šta predviđa postojeća zakonska regulativa i kakve su kazne

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2023, 16:47

POD KOJIM USLOVIMA FIZIČKA LICA MOGU DRŽATI ORUŽJE? Evo šta predviđa postojeća zakonska regulativa i kakve su kazne

Kao razlog za donošenje Zakona, objavljena je procena da u ilegalnom posedu ima 200.000 do 900.000 komada oružja.

Postojećim Zakonom o oružju i municiji, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srbije 2015. godine, uređeno je nabavljanje, držanje, nošenje, kolekcionarstvo, popravljanje, prepravljanje, promet, posredništvo i prevoz oružja i municije.

Zakonom je oružje podeljeno u četiri kategorije:

1) kategorija A - minsko-eksplozivna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sredstva, automatsko kratko i dugo vatreno oružje, oružje skriveno u drugim predmetima i vatreno oružje sa prigušivačem pucnja;

2) kategorija B - svako vatreno oružje (kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima), osim onog iz kategorije A i C i konvertibilno oružje;

3) kategorija C - onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem, vazdušno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili čija je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm i oružje s tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive veća od 450 N, odnosno čija je natezna težina veća od 101 libri;

4) kategorija D - hladno oružje, gasni sprejevi, uređaji za izazivanje elektrošokova, vazdušno oružje čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s i kalibra 4,5 mm ili manjeg, kao i oružje sa tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive do 450 N, odnosno čija je natezna težina do 101 libre.

Oružje iz kategorije B mogu nabavljati i držati fizička lica pod sledećim uslovima:

- da su punoletna;

- da su državljani Srbije ili stalno nastanjeni stranci;

- da su zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja;

- da nisu pravnosnažno osuđivana na kaznu zatvora za određena krivična dela;

- da nisu pravosnažno kažnjavana u poslednje četiri godine za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira za koje je propisana kazna zatvora;

- na osnovu bezbednosno-operativne provere u mestu prebivališta, boravišta, mestu rada, te da ponašanjem ne ukazuju na to da će predstavljati opasnost za sebe ili druge i javni red i mir;

- da su obučena za rukovanje vatrenim oružjem;

- da imaju uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja (sef ili kasu sa ključem ili šifrom);

- kao i da imaju opravdan razlog za to.

Građani mogu da traže dozvolu za oružje za ličnu bezbednost iz kategorije B, time što moraju da učine verovatnim da bi im mogla biti ugrožena lična bezbednost zbog prirode posla ili drugih okolnosti. Dozvola može da se traži i za lovačko oružje kategorije B uz dostavu dokaza da ispunjavaju uslove za posedovanje lovne karte. Dozvola za sportsko oružje može da se dobije "uz uverenje o aktivnom članstvu u sportskoj streljačkoj organizaciji".

Zakonom se ostvaruju dva cilja, prvi je da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, a drugi je da legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozovljene svrhe - lova, sporta, kolekcionarstva i samoodbrane.

Predloženim rešenjima se precizirano je da će pored onih uslova za posedovanje oružja koji su postojali ranije, kao što su neosuđivanost za određena krivična dela, prekršajna nekažnjavanost za određene prekršaje, poslovna spospobnost, obuka u rukovanju oružjem uvesti dva nova uslova. Reč je o zdravstvenoj sposobnosti, koja je ranija postojala kao mogućnost, i to samo prilikom nabavljanja oružja, kao i opravdan razlog, što, kako se navodi, ranije nije postojalo.

Osim navedenog, policiji je ostavljena mogućnost, da po diskrecionoj oceni zabrani posedovanje oružja kada osnovano proceni da bi ga vlasnik mogao zloupotrebiti.

Takođe, ovaj Zakon predviđa i izdavanje oružanog lista, kao biometrijskog dokumenta.

Kao razlog za donošenje Zakona, objavljena je procena da u ilegalnom posedu ima 200.000 do 900.000 komada oružja.

Zakon o oružju i municiji predviđa i strože kažnjavanje za zloupotrebe i nesavestan odnos prema oružju, a pojedinim odredbama predviđena je i zabrana obavljanja delatnosti pravnim licima i preduzetnicima kojima je od strane nadležnog organa odobreno bavljenje prometom oružja i municije.

Prekršaji za koje se fizičko lice kažnjava novčanom kaznom kreću se u iznosu od 5.000 do 150.000 dinara. Prekršaji za koje se fizičko lice kažnjava novčanom kaznom ili kaznom zatvora kreću se u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana.  Prekršaji za koje se kažnjava pravno lice i preduzetnici kreću se u iznosu od 100.000. do 2.000.000 dinara.

Kolekcionarska dozvola se može izdati fizičkom licu koje poseduje najmanje pet komada registrovanog oružja iz kategorije B i koje raspolaže prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno čuvanje oružja.

Ta dozvola služi i kao osnov za nabavljanje više oružja iz kategorije B (vatreno oružje).

Zakon predviđa da se municija može nabvaljati neograničeno, na osnovu oružanog lista, u kalibrima za oružje koje je registrovano, a uz posedovanje kolekcionarske dozvolu, može se nabavljati u svim kalibrima.

Nošenje oružja je takođe predvidjeno, ukoliko fizičko lice dokaže da mu je lična bezbednost bitno ugrožena, ali ga može nositi samo na način kojim ne uznemirava druga lica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.