Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023, 08:08

POČINJE TOMINA NEDELJA: Danas je Vaskršnji ponedeljak - veruje se da se na ovaj dan brišu SVI ŽENSKI GREHOVI

Na Vaskrsni ponedeljak, prvi dan posle Hristovog uskrsnuća, se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Vaskrsni ponedeljak, iliti drugi dan Vaskrsa. Vaskršnji praznici traju tri dana.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru je kao i juče označen crvenim slovom.  skršnjim ponedeljkom započinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi. Vrlo je raširen i naziv "Bela nedelja", jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Na Vaskršni ponedeljak, prvi dan posle Hristovog uskrsnuća, se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

Bogosluženja na ovaj dan su ista kao i za Uskrs. To je zapravo jedna jedina stvar, koju vernici ne bi smeli da zaborave da urade na ovaj dan. Dakle, da nastave da se vesele i tu radost podele sa najbližima.

Prema narodnom verovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno "pravilo" prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu kako treba.

To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

Tamo, rano izjutra, po završenoj službi u hramu, monasi izlaze iz manastirske porte, noseći crkvene predmete, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice. Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

Kada je Vojvodina u pitanju, tamo se zadržao zanimljiv običaj - devojke se polivaju vodom. Momci u fijakerima obilaze dame i vode tamburaše, pritom noseći kandicu kojom će politi devojku.

Polivanje predstavlja skidanje greha, a poseća i kako je Isus apostolima oprao noge. Polivanje ima i takmičarski udeo - smatra se da što više neki momak polije slobodnu devojku, veća je verovatnoća da će je zaprositi te godine.

Devojke nakon toga služe momke jajima, kolačima i vinom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS JE VASKRŠNJI PONEDELJAK Ovo su običaji za drugi dan Uskrsa! Devojke, obratite pažnju na ovo!

Izvor: Pančevac-online.com, 17.Apr.2023

Pravoslavni vernici danas slave Uskršnji ponedeljak i drugi dan Uskrsa. Običaji nalažu da se na Uskršnji ponedeljak nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. Svaki gost dobija obojeno jaje, a organizuju se i litije. Uskršnjim ponedeljkom počinje...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Danas je Vaskrsni ponedeljak

Izvor: OkRadio.rs, 17.Apr.2023

Na Vaskrsni ponedeljak, prvi dan posle Hristovog uskrsnuća, se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Vaskrsni ponedeljak, iliti drugi dan Vaskrsa. Vaskršnji praznici traju tri dana.   Ovaj...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.