POČINJE MASOVNO TESTIRANJE U BiH: Poznat razlog donošenja ove odluke

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 19:19

POČINJE MASOVNO TESTIRANJE U BiH: Poznat razlog donošenja ove odluke

Ukupno bi trebalo biti testirano više od 3.000 građana

U Bosni i Hercegovini je počelo serološko istraživanje koje bi trebalo da pokaže koliko je građana bilo u dodiru s korona virusom, odnosno, koliko ih ima antitela.

.

U Federaciji BiH serološko testiranje populacije počelo je početkom novembra. Ovim istraživanjem rukovodi Zavod za javno zdravlje FBiH u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << medicinu FBiH na donatorima krvi koji se saglase s tim da žele da učestvuju u studiji.

- Planirano je testiranje oko 1.100 ispitanika, a preliminarni rezultati studije očekuju se krajem godine - naveli su iz Zavoda.

Serološko testiranje će dati novi uvid i pomoći u boljem razumevanju epidemiološke situacije u FBiH.

- Osim toga, doprineće i boljem razumevanju same bolesti i imunološkog odgovora. Njen najveći značaj je u otkrivanju asimptomatskih slučajeva budući da se, prema našim smernicama, testiraju samo osobe koje imaju simptome - naveli su.

Kada je reč o Republici Srpskoj, serološko testiranje se provodi na Medicinskim fakultetima u Banjaluci i Foči u saradnji s Institutom za javno zdravlje RS.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.