Izvor: B92, 18.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POCEO RAD NA DOSTAVLJANJU POMOCI OD 200 MILIONA EVRA SRBIJI

Ministri ekonomije i finansija Evropske unije "vec su poceli da rade" na dostavi kratkorocne pomoci od 200 miliona evra u energiji, hrani, lekovima i najosnovnijim potrebama za stanovnistvo i izbeglice u Srbiji, izjavio je u utorak uvece na zasedanju u Luksemburgu predsedsedavajuci, francuski ministar finansija Loran Fabijis, prenosi Beta.

"Na utvrdjivanju najosnovnijih potreba radi se u dogovoru sa novim demokratskim vlastima u Beogradu, Evropskom komisijom i Svetskom bankom", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << precizirao je Fabijis. Prilikom dostavljanja pomoci, rekao je on, bice iskoristeni "dosad uhodani mehanizmi upucivanja pomoci EU srpskim demokratskim gradovima, kao sto su 'energija za demokratiju', 'skole za demokratiju' i drugi". Fabijis je istakao da sveukupna hitna ekonomsko-finansijska pomoc EU ima za cilj i stabilizaciju novog demokratskog poretka, uz nastavak pomaganja civilnog drustva i nezavisnih medija.

"U toku je i razmatranje srednjorocnog akcionog plana pomoci demokratskim vlastima u Srbiji i SRJ", receno je na zasedanju agenciji Beta, uz napomenu da plan prevashodno mora da predoci "sama Srbija". Tom prilikom je najavljeno je da ce, sa tim u vezi, u Beograd doputovati i delegacije Evropske komisije, Svetske banke i MMF-a. Prema najavama finansijska podrska bi ubuduce trebalo da stize i preko Evropske investicione banke, kao i londonske Evropske banke za obnovu i razvoj. Pitanja koja jos treba da se rese vezana za prestanak postojanja bivse Jugoslavije, a pre svega pitanje sukcesije, receno je na zasedanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.