Izvor: B92, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POCEO DA RADI FOND ZA ODSTETE PRISILNO ANGAZOVANIH

U Austriji je u sredu poceo da radi takozvani Fond pomirenja, koji je Vlada ove zemlje formirala radi isplate odstete prisilno angazovanim radnicima iz perioda Drugog svetskog rata. Prilikom prve sednice, predsedavajuci Fonda, austrijski kancelar Volfgang Sisel, najavio je da ce prve isplate, najverovatnije, biti obavljene sredinom februara iduce godine. Glavni preduslov za pocetak isplate je povlacenje svih zbirnih tuzbi protiv Austrije, vezanih za isplatu odstete za prisilni rad tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drugog svetskog rata, objasnio je Sisel. Za realizaciju postavljenih ciljeva Fonda "pomirenja" imenovani su bivsi drzavni sekretar Ludvig Stajner, predsednik Komiteta i ambasador u penziji Rihard Votava, generalni sekretar Komiteta Fonda. Prema procenama, kojima se barata u Becu, tokom Drugog svetskog rata u Austriji je na prisilnom radu bilo 239.000 lica iz Madjarske, Ceske, Poljske, Ukrajine, Belorusije i Rusije. Odstete ce, medjutim, biti isplacene samo prezivelim prisilno anagazovanim licima, dok potomcima umrlih ne pripada nikakva nadoknada. Zakonski je takodje odredjeno da naslednici bivseg prisilno angazovanog radnika imaju pravo na odstetu samo u slucaju da je osoba s pravom na isplatu odstete preminula posle 15. februara 2000.godine, prenosi Beta.

Gradjani SRJ svoje zahteve za dobijanjem odstete, ukoliko su za vreme Treceg rajha bili na prisilnom radu u Austriji, mogu podneti direktno na adresu sedista austrijske vlade. Adresa je: "Balhausplatz" - 1, 1014 Wien.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.