POČELO SUĐENJE ASANŽU: Preti mu zatvorska kazna od čak 175 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Sep.2020, 16:45

POČELO SUĐENJE ASANŽU: Preti mu zatvorska kazna od čak 175 godina

Nekoliko desetina Asanžovih pristalica, među kojima su modna kreatorka Vivijan Vestvud i Asanžova partnerka Stela Moris, okupili su se ispred suda kako bi mu pružili podršku.

U Londonskom sudu danas je počelo saslušanje osnovača Vikiliksa Džulijana Asanža kome se sudi za odavanje poverljivih podataka američke vlade.

Asanž, koji se već godinu dana nalazi u britanskom zatvoru i zvanično je odbacio zahtev SAD da bude izručen toj zemlji, prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Asanžu, ukoliko bude osuđen preti zatvorska kazna od 175 godina.

U optužnici se navodi da je Asanž zajedno sa bivšim pripadnikom američke vojske Čelsi Mening objavio hiljade tajnih diplomatskih kanala i vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, ali i da se udružio sa nekoliko hakerskih organizacija kako bi pribavio poverljive dokumente.

Asanžovi advokati tvrde da je proces politički motivisan i da suđenje njemu predstavlja zloupotrebu moći koja može da dovede u pitanje slobodu medija širom sveta.

Asanžovi problemi za zakonom počeli su 2010. godine kada je uhapšen u Londonu zbog navodnog silovanja dve žene u Švedskoj, a on je odbio da bude izručen toj zemlji strahujući da bi mogla da ga izruči SAD.

Dve godine kasnije on je pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu, iz koje je izbačen u aprilu 2019. godine.

Već godinu dana Asanž se nalazi u londonskom Belmaš zatvoru i čeka da se saslušanje završi, a njegove mnogobrojne pristalice tvrde da su mu ugroženi i prihičko i fizičko zdravlje, da je u depresiji i da ima probleme sa zubima.

Očekuje se da će presuda biti doneta u narednim nedeljama, možda čak i mesecima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.