POČELO SREĐIVANJE RUKAVCA: Mulj iz Topčiderske reke Srbijavode čistiće 60 radnih dana

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2020, 09:26

POČELO SREĐIVANJE RUKAVCA: Mulj iz Topčiderske reke Srbijavode čistiće 60 radnih dana

Dugoročno rešenje problema moguće je kada se otklone faktori zagađenja

Radovi na čišćenju korita Čukaričkog rukavca koje izvodi JKP "Srbijavode", konačno su počeli u ponedeljak. Rok za uklanjanje velike količine mulja koji se tu taloži je 60 radnih dana, a u toku njih će biti izrađen i Elaborat izvedenog stanja.

Čišćenje mulja iz rukavca JKP "Srbijavode" izvode u cilju obezbeđivanja odgovarajućeg protoka vode u rukavcu prema Savi.

- , izgradnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uređaja za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda, kao i rešavanjem problema kanalizacionog sistema. U međuvremenu, zajedničkim delovanjem gradskih i republičkih organa neophodno je da se utvrde uzroci zagađenja, a potom da se odgovornima naloži da preduzmu odgovarajuće mere za sprečavanje ili smanjenje zagađivanja reke - saopštili su u JKP "Srbijavode".

Na osnovu člana 98 Zakona o vodama, preduzetnik ili pojedinac koji ispušta ili odlaže materije koje mogu zagaditi vodu dužan je da te materije, pre ispuštanja u sistem javne kanalizacije, delimično ili potpuno odstrani, kao i da prečisti otpadne vode. Takođe je u obavezi da postavi uređaje za merenje i kontinuirano meri količine otpadnih voda, ali i da ispituje parametre kvaliteta fekalnih voda i njihov uticaj na recipijent.

Uzorkovanjem vode Topčiderske reke koje je sprovela Agencija za zaštitu životne sredine utvrđena je povećana koncentracija amonijaka i nitrata, kao i znatno smanjena količina kiseonika kao posledica raspada organskih materija. Zato se u blizini rukavca, pa i na Banovom brdu, poslednjih nekoliko nedelja osećaju neprijatni mirisi, a vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove je izlaskom na teren krajem oktobra uočio plutanje nekoliko uginulih riba i vodu tamne boje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.