Izvor: B92, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POCELE NAPLATA I PLENIDBA IMOVINE OD EKSTRAPROFITERA

Beograd -- Predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju Aleksandar Radovic izjavio je da je pocela prinudna naplata i plenidba imovine 20 ekstraprofiterskih firmi i ekstraprofitera u Srbiji, koji nisu platili porez u zakonskom roku.

Radovic je za "Blic" do petka rekao da je poreska osnovica tih ekstraprofitera ukupne vrednosti 2 miliona maraka. Prema njegovim recima, na spisku se, izmedju ostalih, nalaze firme "DiBek" iz Beograda, "Zora DOO" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Topole i Miroslav Velickovic iz Leskovca. Radovic, direktor Republicke uprave javnih prihoda, rekao je da je do sada uruceno 300 poreskih resenja po osnovu placanja poreza na ekstradohodak i ekstraimovinu ukupne vrednosti 138 miliona maraka, navodeci da je iz Fonda za razvoj naplaceno 11,8 miliona maraka.

Sekretar Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi Slobodan Lalovic je izjavio da je u peak zapocela prinudna naplata poreza na ekstraprofit blokiranjem racuna firme "DiBek". Lalovic je na konferenciji za novinare rekao da se ovih dana ocekuju i uplate BK Grupe i "Pink internacionala"

po osnovu poreza na ostvarenu ekstradobit. "U cetvrtak i petak treba da budu uplate reda velicine jedna od 1,8 miliona maraka, druga od 2,5 miliona maraka. Sad pocinje nesto sto bismo mogli da nazovemo ozbiljnijim, krupne uplate krecu u petak ili subotu, vile Karica, 'Pink Internacional'. "Firme koje imaju velike obaveze po osnovu poreza na ekstraprofit uglavnom su podnele zalbe koje se jos razmatraju, dok se za 'Stankom korporaciju' moze reci da se na osnovu podnete dokumentacije pokazalo da verovatno ima vece obaveze od prvobitno utvrdjenih", rekao je Lalovic. Prema njegovim recima, Komisija do sada nista nije uradila u utvrdjivanju ko se obogatio na trgovini akciznom robom i izvozno-uvoznim poslovima, jer savezna administracija nije bila spremna na saradnju. "U pismenim odgovorima navodi se da ne postoji dokumentacija pre 1996, kao i odgovor da se 'ne moze bog zna sta uraditi', tako da ce Komisija intervenisati kod saveznih sluzbi sledece nedelje", rekao je Lalovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.