POČELA PRODAJA NAJSKUPLJEG LEKA NA SVETU: Samo jedna doza košta više od DVA MILIONA DOLARA

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELA PRODAJA NAJSKUPLJEG LEKA NA SVETU: Samo jedna doza košta više od DVA MILIONA DOLARA

Lek se uzima jednokratno.

Američki regulatori su odobrili puštanje leka u promet u maju ove godine. Lek se uzima jednokratno, a cena nije nimalo pristupačna.

Samo jedna doza leka zolgensma švajcarske farmaceutske kompanije "Novartis" košta 2,1 milion dolara, što ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svetu.

Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju zolgensma postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div "Novartis".

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je osam odsto, na dve milijarde dolara.

Kuwait hospital buys most expensive medicine in the worldhttps://t.co/zNByfRKxze#Kuwait #ZolgenSMA #medicine pic.twitter.com/o3JJVnFRNr

— ARAB TIMES - KUWAIT (@arabtimeskuwait) November 4, 2019

Među tri ključna pokretača rasta u "Novartisu" izdvajaju zolgensmu gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz kosentiks, lek za psorijazu i artritis i entresto kojim se leče hronične srčane bolesti.

U razdoblju od jula do septembra lek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u "Novartisu", prvi put objavljujući konkretne brojke. Polovina pacijenata koji danas uzimaju zolgensmu, ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog "Biogena".

Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor "Novartisa" Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.