POČELA OPLENAČKA BERBA

Izvor: Kurir, 09.Okt.2010, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELA OPLENAČKA BERBA

TOPOLA - Pucnjem iz Karađorđevog topa "aberdara" u Topoli su danas počeli 47. oplenačka berba i Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, manifestacije koje okupljaju vinogradare i vinare iz centralne Srbije i brojna kulturno umetnička društva, folklorne ansamble i izvorne pevačke grupe.

Prema najavama organizatora, na Oplenačkoj berbi predstavlja se oko 100 proizvođača grožđa, 10 vinarija i 50 majstora starih zanata, dok na Saboru narodnog stvaralaštva nastupa više od 700 učesnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
U Topoli je u petak otvoren Sajam vina, suvenira i domaće radinosti i održana takmičenja Prva harmonika Srbije, kao i Međunarodni festival harmonike Oplenački grozd.

U subotu su otvoreni sajam grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda i defile učesnika 38. sabor narodnog stvaralaštva u čijem revijalnom programu nastupaju najbolji folklorna i pevački ansambli i instrumentalisti sa sabora narodniog stvaralaštva održanih tokom ove godine u Srbiji.

Sutra će najboljim učesnicima biti dodeljene nagrade i priznanja, otvorena izložba slika Lipovačke kolonije i održan koncert Nacionalnog ansambla Kolo iz beograda i KUD Opčenac iz Topole.

Oplenačka berba predstavlja brend Topole i Šumadije, a prošle godine na manifestaciji koju je posetilo je više od 170.000 gostiju prodato više od 45.000 kilograma grožđa, 15.000 litara slatkog vina šire i pet hiljada litara ostalog vina.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

U slavu grožđa i vina

Izvor: Capital.ba, 10.Okt.2010, 08:26

TOPOLA, Grad pod Oplencem tri dana je bio prestonica grožđa i vina, duhovne tradicije i kulturnog stvaralaštva. Privredno-turistička manifestacija „Oplenačka berba“, koja traje već 47 godina, okupila je mnogobrojne izlagače i više od 150.000 gostiju iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.