Izvor: B92, 03.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POCELA HAVARIJSKA ISKLJUCENJA STRUJE

U Srbiji je u utorak u osam casova pocela havarijska restrikcija elektricne energije, receno je agenciji Beta u Elektroprivredi Srbije. U Beogradu je struja nestala u vise delova grada. U Pancevu se sprovode restrikcije struje na cetiri sata po grupama. Kako javljaju dopisnici Bete, struju nemaju i pojedini potrosaci u Cacku i Novom Sadu. Uzi centar i pojedini delovi Nisa takodje nemaju elektricne energije. "Odluku o havarijskim restrikcijama rukovodstvo EPS-a donelo je da bi zastitilo elektroenergetski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem, posle izlaska iz pogona vise od hiljadu megavata u termoelektranama "Nikola Tesla" u Obrenovcu, najvecem proizvodjacu struje u Srbiji", navode u EPS-u. Rukovodstvo EPS-a zatrazilo je u ponedeljak od zaposlenih u povrsinskom kopovima Kolubare da odmah pocnu proizvodnju uglja i saopstilo je da je "zbog zaustavljanja proizvodnje uglja, EPS prinudjen da uvede restrikcije u isporuci struje".

Predsednik strajkackog odbora Kolubare Miodrag Rankovic izjavio je da, ako Srbija ostane bez struje, to nece biti zbog strajka Kolubare. "Oni to smisljeno rade, hoce na taj nacin da okrenu gradjane protiv nas. Pratimo situaciju i znamo da u termoelektrani Obrenovac A, koja ima sest agregata, dva ne rade zbog remonta a dva su ispala", kaze Rankovic. On je dodao da sada rade samo dva agregata za koje ima uglja za jos 3 - 4 dana, ali im ne radi mehanizacija, dok u bloku B ima zaliha za jos 16 - 17 dana. "To je dovoljno za proizvodnju struje u uslovima kad ne rade veliki potrosaci", zakljucio je Rankovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.