Izvor: B92, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"POBUNA JEDINICE ZA SPECIJALNE OPERACIJE - POLITICKI AKT"

Beograd -- Republicki ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihajlovic u izjavi za B92 ocenjuje da su zahtevi Jedinice za specijalne operacije, i njihova pobuna, cist politicki akt. "Ne treba pripadnici te jedinice da se bore za legalnost i nisu oni ti koji treba da tumece Ustav", kaze ministar Mihajlovic.

"To sto su pojedinci, u ovoj jedinici sa burnom prosloscu uradili, cist je politicki akt i to je jedna politicka demonstracija opredeljenja koja su jasna, koja se protive saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa medjunarodnom zajednicom i izvrsavanju nasih obaveza. Tu nema nikakve dvojbe i jasno je da su pojedinci izmanipulisani tim pricama o tome kako ce neko poslati citave jedinice policije i vojske u Hag, sto jednostavno nije tacno i predstavlja najobicniju dezinformaciju. Verujem da ce se ova politicka aktivnost razotkriti do kraja i da ce pravi organizator izici na scenu i biti dostupan javnosti i svima nama", rekao je Mihajlovic.

Zamoljen da konkretnije kaze koja politicka partija stoji iza protesta pripadnika Jedinica za specijalne operacije, Dusan Mihajlovic je izjavio: "Videce se veoma brzo i nista se u ovoj zemlji ne moze sakriti.

Sve se zna. Rukopis tog saopstenja koje je procitano je vidljiv i zna se iz koje kuhinje dolazi, tako da to mozete sami istraziti, za to vam ne treba policija".

Milos Vasic komentator nedeljnika "Vreme", u izjavi za B92 , kaze da je jedini zakljucak pobune pripadnika Jedinice za specijalne operacije taj sto su "ti momci jako zabrinuti za svoju vlastitu buducnost".

"To je potpuno logicno kada se uzme u obzir na koji nacin je ta jedinica stvarana, gde je sve i sta radila", rekao je Vasic i dodao: "Dosta ironicno deluju price kako su oni sada odjednom postali legalisti.

Valjda je to u modi, pa nece ni da hapse po naredjenju. A kad je trebalo ubijati ljude na Ibarskoj magistrali, nisu pitali ni koga ni zasto - nego su ubijali "ladno", i ne samo po Ibarskoj magistrali. Mislim, istorija te jedinice je veoma, veoma zanimljiva. Ne verujem da bi ta pobuna mogla biti opasna. Kao prvo, ta jedinica je izvikana kao "bog-zna-kakvi-div-junaci" i kojesta - rec je o par stotina ljudi, svega. A to ako je put danas opet blokiran, to samo znaci da delegacija, koju je nocas slao Goran Petrovic, nacelnik Drzavne bezbednosti i njihov pretpostavljeni, dakle nije mnogo zavrsila".

Hapsenje brace Banovic koje je Haski tribunal optuzio za zlocine u logoru Keraterm, nije izazvalo samo pobunu pripadnika "crvenih beretki", vec je po svemu sudeci, podstaklo i sukob na relaciji MUP Srbije - Ministarstvo Pravde.

Naime, republicki ministar pravde Vladan Batic izjavio je da o hapsenju brace Banovic nije bio obavesten i da je Ministarstvo unutrasnjih poslova samostalno protumacilo odluku Vlade Srbije o automatskoj primeni Statuta Haskog suda. "Odluka o hapsenju Banovica doneta je bez konsultacija sa republickim ili saveznim ministarstvom pravde. MUP je jednostavno uhapsio lica koja se nalaze na optuznici Tribunala u Hagu, i prakticno realizovalo ekstradiciju Hagu", rekao je Batic i dodao: "Ni na koji nacin Ministarstvo pravde niti ja licno nismo u ovome ucestvovali, niti smo cak bili obavesteni o svemu tome. Ovde je doslo do jednog autonomnog tumacenja Ministarstva unutrasnjih poslova koje je, bez da je Vlada o tome bilo sta odlucivala, bez da je bilo konsultacija sa republickim ili saveznim Ministarstvom pravde, jednostavno uhapsila lica koja se nalaze na javnoj optuznici Haskog tribunala i prakticno realizovala ekstradiciju Haskom tribunalu. Ako mene kao pravnog strucnjaka pitate, ja sam blizi tumacenju da u slucajevima stranih drzavljana treba primeniti Zakon o krivicnom postupku, jer Zakon ima jacu pravnu snagu nego bilo koji podzakonski akt, a odluka bilo koje Vlade je podzakonski akt".

Republicki ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihajlovic odbacuje optuzbe Vladana Batica i naglasava da Vlada Srbije treba da proceni ko sta treba da radi: "Svako ima pravo na svoje misljenje. Gospodin Batic je clan Vlade isto kao i ja, tako da zna za odluke koje je Vlada donela, da su te odluke obaveza i njegovog i naseg Ministarstva, pa ostaje na Vladi da proceni ko sta treba da radi u sprovodjenju dogovora i odluka koje su donete u Vladi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.